
credit: F1.com
Fără a avea nici cea mai mică intenție de a parafraza la sânge romanul lui Ernest Hemingway sau faimosul hit al celor de la Metallica, Formula 1 revine după lunga și obositoarea așteptare. Paul Athes și Ilia Streche fac aici o scurtă avancronică a ceea ce ne așteaptă în noul sezon de Formula 1.
În sfârșit, vom avea un prim prilej de a vedea pentru cine bat clopotele în 2025, căci Marele Premiu al Australiei va avea loc în acest weekend, 14-16 martie, iar așteptările fanilor sunt mai mari ca niciodată.
ECHIPE ȘI PILOȚI
După un sezon 2024 cu schimbări minore în componența grilei, anul acesta majoritatea echipelor au făcut modificări semnificative. Cel mai așteptat moment este, fără îndoială, debutul lui Lewis Hamilton la Scuderia Ferrari. Rămâne însă de văzut cum va influența acest transfer performanța echipei italiene. Ferrari a construit un monopost complet nou pentru cursele din acest an, ceea ce ridică și mai mult așteptările fanilor.
Aflat la al 19-lea sezon în Formula 1, numele lui Lewis nu mai are nevoie de nici o introducere. Singurul om care a reușit să-și adjudece peste 100 de victorii este fără doar și poate cel mai galonat pilot al grilei de start din 2025. Însă, așa cum știm, pentru prima dată în cariera sa magistrală, Hamilton nu va avea la dispoziție un monopost motorizat de Mercedes.
De altfel, în presezon, britanicul a evidențiat faptul că toate comenzile de pe volanul monopostului Ferrari diferă substanțial față de ceea ce el era obișnuit la Mercedes. Firește, relația veche de colaborare cu Frederic Vasseur a fost importantă în aducerea sa la Scuderie, însă un aport semnificativ l-a avut și Jerome D’Ambrosio.
De cealaltă parte a garajului de la Ferrari îl regăsim pe nimeni altul decât Charles Leclerc, cel care și-a dominat coechipierii de la sosirea sa la Ferrari și care țintește în acest sezon primul său titlu mondial. Poate deveni el un rival serios pentru Max Verstappen și Lando Norris în lupta pentru campionat?
Dacă e să vedem realitatea celei de-a doua jumătăți de sezon, monegascul a fost printre puținii piloți care au dat semnale că ar putea pune în pericol cel de-al patrulea titlu mondial pentru Max Verstappen. Chiar și așa, cu toate eforturile sale și ale lui Carlos Sainz, tandemul de la Maranello a ratat la mustață un prim titlu mondial la constructori după trofeul adjudecat ultima oară în 2008.
Pe de altă parte, Hamilton vizează cel de-al optulea titlu mondial, ceea ce ar putea complica strategia echipei Ferrari, mai ales în gestionarea echilibrului dintre cei doi piloți. Cum va reuși echipa italiană să navigheze această dinamică și să lupte pentru trofeu? Va fi Hamilton preferat în detrimentul copilului minune al celor de la Ferrari sau va reuși Charles Leclerc să-și afirme supranumele de Il Predestinato, dat de mass media din Italia.
McLaren vine după un sezon în care a reușit să câștige titlul mondial al constructorilor, iar echipa pare mai puternică ca niciodată, avându-i pe Lando Norris și Oscar Piastri la volan.
În sezonul precedent, echipa a pierdut puncte importante din cauza unor greșeli strategice, neavând o abordare clară în privința prioritizării piloților. Anul acesta, Norris este mai hotărât ca oricând să obțină primul său titlu mondial și este convins că dispune de toate resursele necesare pentru a lupta cu cei vârf.
Totuși, australianul Piastri este un pilot cu un foarte mare potențial, reușind să câștige două Grand Prix-uri încă din al doilea său sezon în Formula 1. Mai mult decât atât, și-a exprimat clar intenția de a concura de la egal la egal cu Norris și de a nu accepta statutul de pilot secundar în echipă.
Dacă e să ne luăm după sesiunile de teste și după opiniile experților din presa internațională, McLaren are cel mai competitiv monopost. De altfel, nu trebuie să ne mire acest lucru, mai ales că în a doua jumătate a sezonului trecut, echipa din Woking, condusă magistral de binomul Zak Brown – Andrea Stella, a fost foarte competitivă și și-a adjudecat primul titlu la constructori din acest mileniu și prima reușită din 1998 încoace.
Max Verstappen, campion mondial patru sezoane consecutive, va face tot posibilul să stabilească un nou record, câștigând și al cincilea titlu. Red Bull Racing a trecut printr-o scădere de performanță sezonul trecut, însă echipa speră să revină în forță, având acum un nou pilot în componență: Liam Lawson.
Noua adiție a echipei, Lawson, este considerat unul dintre cei mai promițători tineri piloți, impresionând în cursele în care a concurat în calitate de înlocuitor. Neozelandezul a demonstrat rapid că poate ține pasul cu piloții consacrați, iar acum are oportunitatea de a-și consolida poziția pe grila de start.
Chiar dacă Verstappen nu este încă pe deplin convins de performanța monopostului pentru acest sezon, și-a demonstrat de nenumărate ori talentul excepțional și dorința de a câștiga. Cu siguranță, în 2025 va lupta pentru a rămâne în vârful clasamentului. Cu toate acestea, atât Liam Lawson, cât și Max Verstappen s-au plâns de comportamentul instabil al noului monopost propus de Red Bull Racing. De altfel, 2025 va marca primul monopost din 2006 încoace în care Adrian Newey a avut zero implicare, faimosul aerodinamician britanic fiind acum în tabăra celor de la Aston Martin.
Cinci este numărul de piloți debutanți sau cvasidebutanți în noul sezon de Formula 1. Aceștia sunt Andrea Kimi Antonelli, Ollie Bearman, Gabriel Bortoleto, Jack Doohan și Isack Hadjar.

Kimi Antonelli, cel mai tânăr pilot de pe grilă, își va împlini visul de a concura pentru Mercedes la doar 18 ani. Italianul a luat locul lui Lewis Hamilton în echipă, devenind coechipierul lui George Russell. Acest lucru îl propulsează pe Russell în rolul de lider al echipei și mentor pentru Antonelli.
Mercedes are ca obiectiv principal revenirea pe prima poziție în clasament, iar Russell, după un sezon foarte bun anul trecut, este considerat unul dintre favoriții pentru titlu în acest sezon. Antonelli și Russell vor face tot posibilul pentru a aduce echipa în vârful ierarhiei și pentru a pune din nou Mercedes pe drumul către succes.
De altfel, dacă ne luăm după ritmul impus în testele din Bahrain și luăm la puricat declarațiile din presă, Mercedes ar părea să fie cam pe același palier cu Ferrari și cu McLaren și cu o idee peste Red Bull Racing. Însuși Toto Wolff se declara mulțumit de noul monopost, iar acest tandem format dintr-un pilot deja experimentat și un rookie absolut, ar putea părea inedit la prima vedere, însă este cu siguranță un mix cel puțin interesant.
Ollie Bearman, noul pilot al echipei Haas, a avut ocazia să-și demonstreze calitățile în două curse din sezonul trecut. Anul acesta, va avea șansa de a concura pe tot parcursul campionatului alături de Esteban Ocon, un pilot experimentat, de la care cu siguranță va avea multe de învățat.
Pentru Esteban Ocon, Haas este foarte probabil ultimul tren în Formula 1. Văzut cândva ca o mare speranță a motorsportului francez, Ocon a deziluzionat flagrant în ultimul an la Alpine și a plecat cu scandal de la echipa patronată spiritual de nimeni altul decât Flavio Briatore.
Gabriel Bortoleto, campionul Formulei 2 în 2024, se alătură echipei Kick Sauber, unde va face echipă cu Nico Hülkenberg. Chiar dacă sezonul trecut echipa a încheiat pe ultima poziție a clasamentului, anul acesta speră la o performanță mai bună, având în vedere pregătirile intense pentru sezonul 2026, când vor concura sub brandul Audi.
Înaintea debutului din Australia, Jonathan Wheatley a anunțat că va veni mai repede la timona echipei, el fiind inițial așteptat să devină Team Principal abia după pauza de vară. Conform zvonurilor din presa internațională, britanicul a luat această decizie pe fondul performanțelor foarte modeste ale echipei Sauber, care, cel puțin pentru prima parte din acest an pare să fie condamnată la statutul de Cenușăreasă a grilei Formulei 1.
Alpine au făcut la rândul lor modificări în echipă, semnând cu Jack Doohan pentru sezonul 2025. Australianul a avut deja o primă apariție la finalul sezonului trecut, în Marele Premiu din Abu Dhabi, unde l-a înlocuit pe Esteban Ocon.
Doohan va trebui să își demonstreze potențialul încă din primele curse, având în vedere că a semnat un contract pentru doar 5 curse. În schimb, Pierre Gasly a arătat în a doua jumătate a sezonului trecut că Alpine are încă potențial, iar după testele din Bahrain, așteptările sale pentru sezonul actual sunt foarte mari.
De altfel, dacă vorbim de pilotul australian, presiunea este uriașă, căci, numele lui Franco Colapinto este tot mai intens vehiculat prin paddock. Argentinianul a impresionat profund toată grila în 2024, cu evoluțiile excelente de la Williams, iar Flavio Briatore vede în el un urmaș al lui Michael Schumacher și Fernando Alonso, cei doi piloți pe care i-a dirijat înspre titlurile mondiale luate în epocile Benetton și Renault.
Rămânem la registrul francez și trecem în revistă și numele lui Isack Hadjar, noul pilot al echipei Racing Bulls. Francezul a încheiat sezonul trecut pe locul 2 în Formula 2, având o performanță impresionantă. Alături de Yuki Tsunoda, Hadjar va încerca să acumuleze cât mai multe puncte pentru echipă, având speranța de a obține un loc în viitor la Red Bull Racing.
Pentru Tsunoda, 2025 reprezintă cel mai probabil ultimul sezon alături de Racing Bulls, numele japonezului fiind îndelung adăugat în discuția pentru un potențial loc la Aston Martin pentru 2026, fie din postura de titular, fie din postura de pilot de rezervă.

Și dacă vorbeam de lup, Aston Martin își propune să își consolideze poziția în lupta pentru podiumuri în acest sezon, având o echipă puternică formată din Fernando Alonso și Lance Stroll. Fernando Alonso, cu o experiență vastă de peste două decenii în Formula 1, continuă să fie o forță în competiție. În 2024, spaniolul a demonstrat că vârsta nu reprezintă un obstacol, reușind să își impună stilul de conducere și să aducă echipa cât mai aproape de podium.
Alături de Alonso, Lance Stroll își propune să își îmbunătățească performanțele. Fiul proprietarului echipei, Lawrence Stroll, este un pilot cu multă determinare, iar după un sezon 2024 în care nu a reușit să își atingă maximul potențial, Lance are toate motivele să fie mai competitiv în acest sezon. Cu ajutorul lui Adrian Newey, adus în echipă, Aston Martin speră să facă progrese semnificative în a doua jumătate a sezonului, având ca țintă o creștere majoră până în 2026.
Imboldul adus de aducerea lui Newey nu va fi vizibil chiar imediat, însă, cu toții ne așteptăm ca în a doua jumătate a sezonului, atunci când rolul britanicului va fi mai pronunțat, să vedem un salt calitativ vizibil în performanțele echipei britanice. Până una alta, Aston Martin în mod cert nu va fi o protagonistă în prima parte a stagiunii, fiind cel mai probabil una dintre echipele de mijlocului clasamentului și chiar a doua jumătate a acestuia, cel puțin în primele întreceri ale anului.
Nu în ultimul rând, Williams Racing a realizat una dintre cele mai așteptate mutări ale sezonului, prin aducerea lui Carlos Sainz în echipă. Spaniolul va debuta duminică în calitate de pilot Williams, iar transferul său este considerat un mare câștig pentru echipă. Cu o vastă experiență și un talent incontestabil, Sainz vine după un sezon puternic la Scuderia Ferrari, unde a obținut două victorii.
Alături de el, Alex Albon, noul său coechipier, este un pilot care încă nu a avut ocazia să își arate întregul potențial la Williams Racing. Însă, odată cu sosirea lui Sainz, echipa pare să fi făcut progrese semnificative. După primele testări, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a monopostului, ceea ce indică faptul că Williams este pe un drum ascendent și are perspective promițătoare pentru sezoanele viitoare.
Semne bune anul are pentru Williams, căci, dacă privim primele teste din sezon, am putut un salt calitativ uriaș din partea echipei conduse cu o mână de fier de James Vowles. Dacă vor lua exemplul celor de la McLaren din epoca Zak Brown, am putea revedea curând Williams acolo sus, unde ne obișnuia cândva în anii ’80, ’90, 2000 și mijlocul deceniului trecut.
SCHIMBĂRI TEHNICE
Cu toate că regulamentul tehnic nou va intra în vigoare abia în 2026, Formula 1 are o serie de modificări tehnice substanțiale pentru 2025. În primul rând, din cauza acelor aripioare flexibile (flexi wings), Federația Internațională de Automobilism a reglementat măsuri foarte stricte pentru 2025. Prin urmare, după acuzațiile aduse celor de la McLaren în a doua parte din 2025, acest element flexibil nu va putea depăși o limită admisă de opt milimetri, tocmai pentru a nu crea un avantaj prea mare în raport cu concurența.
O altă modificare esențială vine în ajutorul piloților înalți. Greutatea admisă a piloților va crește în 2025 de la 80 de kilograme la 82, în timp ce, greutate cumulată a pachetului monopost și pilot nu poate depăși 800 de kilograme, cu două mai multe decât în 2024. În același registru, în cazul temperaturilor extreme, echipele vor fi obligate să monteze un cooling kit pentru a preîntâmpina situații similare cu cea din Marele Premiu al Qatarului din 2023, când marea majoritate a piloților s-au plâns de probleme fizice severe din cauza căldurii extreme. Tot la capitolul tehnic, parametrul de funcționare al DRS va fi modificat, iar numărul limită de cutii de viteze urmând să fie scos.
În secțiunea sportivă a regulamentului, vom avea noutăți importante. Dacă până în 2024, autorul celui mai rapid tur din cursă primea un punct bonus, începând cu 2025 acest punct bonus dispare și se revine la formatul de puncte de până în 2018. Mai mult decât atât tinerii piloți vor primii două ocazii de a apărea în sesiunile de antrenamente, față de una până acum.
Totuși, cea mai comentată măsură a fost cea a introducerii a două intrări la boxe obligatorii la Marele Premiu al Principatului Monaco. Această decizie va fi folosită indiferent de condițiile atmosferice și vine pe fondul criticilor față de lipsa de spectacol și de depășiri din Marele Premiu din 2024, câștigat de Charles Leclerc, în care primii zece din calificări s-au clasat în exact aceeași ordine și în cursa de duminică.
CALENDAR
Pentru 2025, calendarul aduce câteva modificări importante, fără însă să avem o contribuție nouă a unui circuit nou. Pentru prima oară din 2019 încoace, Marele Premiu al Australiei va fi gazda rundei inaugurale, pe același traseu semi stradal de la Melbourne. Marele Circ va avea apoi două întreceri în China și Japonia, pentru ca apoi să facă un prim pelerinaj în Orientul Mijlociu, în Bahrain și Arabia Saudită.
Miami va fi primul periplu american din 2025 și ultima etapă înainte de începutul sezonului european, programat să înceapă la Imola. După Marele Premiu al Regiunii Emilia Romagna, bătrânul continent va avea rând pe rând întreceri la Monaco și Spania, acolo unde Circuit de Catalunya va găzdui pentru ultima dată Marele Premiu al Spaniei.
Circuitul Gilles Villeneuve din Montreal va fi același intermezzo clasic care desparte sezonul european în două, urmând ca apoi, pâna la pauza de vară să mai avem întrecerile din Austria, Marea Britanice, Belgia și Ungaria. La sfârșitul lunii august, după o binemeritată pauză de vară, piloții Formulei 1 vor reveni pe bătrânul continent pentru ultimul periplu european format din Grand Prix-urile din Olanda, Italia și Azerbaidjan.
Ultima parte a sezonului va debuta în septembrie, în Singapore, în nocturnă, urmând ca mai apoi să ne mutăm de cealaltă parte a globului, în America de Nord, pentru Marele Premiu al Statelor Unite și Marele Premiu al Mexicului. Singurul periplu sud american va fi din nou în Brazilia, la Interlagos, urmând ca mai apoi să revenim în SUA, pentru Marele Premiu al Las Vegasului.
Ultimele două etape din Campionatul Mondial de Formula 1 vor avea loc în Qatar și la Abu Dhabi, ultimul circuit fiind gazda deja tradițională a finalului de sezon din Marele Circ.

De altfel, asemeni ultimilor ani, Formula 1 va avea câteva etape care vor avea în formatul lor și cursele de sprint. Pentru 2025, Liberty Media și FIA au desemnat șase circuite care să găzduiască aceste întreceri, aceste trasee urmând să fie cele din Shanghai, Miami, Spa Francorchamps, Austin, Interlagos și Lusail. La fel ca în sezoanele anterioare, primele opt poziții din cursele de sprint vor fi bonificate cu puncte, mergând de la opt puncte pentru învingător până la un punct pentru locul al optulea.
Totodată, în clasamentul curselor principale formatul de punctaj rămâne același și în 2025. Astfel, învingătorul va primi 25 puncte, locul al doilea va primi 18 puncte, locul al treilea va primi 15 puncte, locul al patrulea va primi 12 puncte, locul al cincilea va primi 10 puncte, locul al șaselea va primi 8 puncte, locul al șaptelea va primi 6 puncte, locul al optulea va primi 4 puncte, locul al nouălea va primi 2 puncte, în timp ce locul al zecelea va fi ultimul bonificat cu un singur punct.
Va reuși Max Verstappen să devină al doilea pilot după Michael Schumacher cu cinci titluri mondiale consecutive? Va reuși Lando Norris să devină în sfârșit campion? Dar Charles Leclerc? Sau ne vom bucura de un al optulea titlu mondial marca Lewis Hamilton? Și dacă nu, să ne așteptăm la o surpriză totală? Ei bine, la aceste întrebări și nu numai, vom primi răspunsul pe parcursul sezonului 2025, unul dintre cele mai așteptate din ultimii ani.
Până atunci, să vedem pentru cine bat clopotele la Melbourne Park, în primul weekend din 2025. Acțiunea din Australia va debuta mâine, 14 martie, cu primele două sesiune de antrenamente libere, urmând ca ziua de sâmbătă să fie dedicată ultimului antrenament liber și sesiunii de calificări care va dicta grila de start pentru întrecerea mare de duminică. Startul cursei din Australia va avea loc la ora 6 a României și întreaga activitate a piloților din Formula 1 va putea fi vizionată, în exclusivitate, pe Antena 1, Antena Stars, Antena 3, dar și pe platformele de streaming Antena Play și F1TV: