
După absența din 2024 motivată de instabilitatea socială și politică din Argentina, Termas de Rio Hondo revine după o pauză de un an de zile în calendarul MotoGP
SCURT ISTORIC
Urmează acum etapa secundă a stagiunii. Un circuit cu o prezență destul de constantă în calendarul motomondialului din ultimul deceniu, Termas de Rio Hondo găzduiește pentru a noua oară caravana campionatului mondial de motociclism viteză,
La prima ediție de pe Termas de Rio Honda, din 2014, s-a impus Marc Marquez, cel care avea să bifeze a treia din cele zece victorii consecutive de la debutul lui 2014. În demersul său, el a fost urmat de coechipierul Dani Pedrosa și Jorge Lorenzo, ultimul venind după momentul stânjenitor al startului anticipat de la Austin, o greșeală rarisimă a spaniolului recunoscut pentru precizia sa chirurgicală.
Mult mai disputată a fost ediția din 2015. Același Marc Marquez părea să se desprindă în învingător. Cel puțin situația era destul de clară la jumătatea întrecerii. Spaniolul avea un avans liniștitor de 4.5 secunde în fața lui Valentino Rossi.
Încet, dar sigur, italianul de la Yamaha a redus din handicap și a adus prototipul M1 tot mai aproape de raza vizuală a motocicletei cu numărul 93. În încercarea sa de a-și apăra poziția fruntașă, Marc Marquez gafează și cade, pierzând astfel toată zestrea de puncte.
Ce e însă mai important este impactul căzăturii asupra psihicului lui Marquez. Acest incident nu a fost singular în 2015, ci a deschis “calea” spre alte căzături. Ce-i drept, nici prototipul RC213V nu l-a ajutat prea mult, brutalitatea manevrării sale fiind deja binecunoscută.
În cele din urmă, Valentino Rossi a bifat o victorie total neașteptată, el fiind urmat pe podiumul de premiere de conaționalul său Andrea Dovizioso și de un surprinzător Cal Crutchlow, cel care și-a asigurat poziția a treia pe ultima linie dreaptă de start-sosire.
Fiesta de după cursă a fost și mai fastuoasă. Valentino Rossi a îmbracat un tricou al naționalei de fotbal a Argentinei inscripționat cu numărul 10 și cu numele lui Maradona. O aluzie destul de clară asupra intențiilor sale de a ataca a zecea coroană mondială. Din nefericire, cunoaștem rezultatul sezonului, dar la momentul respectiv, gestul italianului de la Yamaha a făcut vâlvă pe rețelele sociale de pe Internet.
Marc Marquez și-a luat revanșa un an mai târziu după o victorie dominantă. Tot el a fost protagonistul unui incident foarte spectaculos, în întrecerea din 2018, atunci când l-a doborât de pe motocicletă pe Valentino Rossi și a primit o penalizare record de un minut. Din nou, după incidentul cu Rossi, un an mai târziu, în 2019, și-a trecut în conturi a treia și ultima victorie din Argentina.
În 2020 și 2021, caravana motomondialului a absentat din Argentina pe fondul pandemiei cu Coronavirus. La revenirea în calendar, la ultimele două ediții, Aleix Espargaro și Marco Bezzecchi și-au adjudecat prima victorie din carieră la clasa mare în Argentina, în 2022 și 2023.
CIRCUITUL ȘI RECORDURILE SALE
Traseul argentinian este are în listă anuală a grand prix-urilor din motomondial. Astfel, la capitolul recorduri pe tur, performanțele sunt împărțite între Marc Marquez și Valentino Rossi.
Cel mai rapid tur în ritm de calificări a fost stabilit în 2014 de către Marc Marquez. Spaniolul de la Repsol Honda a oprit cronometrul într-un tur cronometrat în 1:57.683.
Sub raport de cursă, Valentino Rossi deține reperul. Legendarul pilot italian de la Yamaha a fost cel mai rapid om al întrecerii de anul trecut. În 2015, Il Dottore a oprit cronometrul în turul 20 la 1:59.019, în goana sa de a-l ajunge din urmă pe liderul întrecerii Marc Marquez.
Circuitul din inima Argentinei dispune de un traseu foarte rapid, al doilea cel mai rapid în termeni de viteză medie în cursă. 14 viraje compun Autodromo Termas de Rio Hondo, iar oportunitățile principale de depășire le regăsim la capătul liniei drepte de start-sosire, în secțiunea virajelor 2-3-4, 7-8 și respectiv 12-13-14.
Provocarea va fi aparte pentru echipe, dat fiind faptul că în presezon nu s-a rulat deloc în teste aici. Astfel, echipele tehnice și piloții vor conlucra încă de vineri pentru a aduna date cât mai utile pentru a aduce setările optime în duminica cursei.
Spre deosebire de etapa de debut a sezonului, aici avem de-a face cu un circuit construit în maniera celor din Australia și de la Mugello din Italia. Viraje foarte strânse, zone de viteză și un stres în plus pentru pneuri. Avem și exemplul celebru de anul trecut al lui Marc Marquez, cel care a pierdut cursa tocmai din cauza neprotejării anvelopelor.
Pe cine favorizează traseul argentinian? Este o întrebare delicată, întrucât răspunsul nu este unul tocmai cert. Judecând însă prestația din prima etapă, prima șansă ar putea să aibă echipa de uzină Ducati, cea care a acaparat primele patru poziții la finalul cursei principale de la Buriram
Totuși, secțiunea întortochiată ar putea să redreseze balansul, iar echipele japoneze și mai ales Aprilia, au motocicleta foarte bine poziționată la acest capitol. Prin urmare, ne așteptăm la un deznodământ similar cu cel din Thailanda, favorită certă la victorie fiind Ducati.
Un alt factor important este jucat de vreme. Conform previziunilor meteorologice, sâmbătă și duminică sunt așteptate averse serioase de ploaie. În aceste condiții, s-ar putea ca Michelin să utilizeze în premieră pneurile intermediare și de ploaie.
De obicei, turul de pistă de pe Autodromo Termas de Rio Hondo este parcurs în aproximativ 1:59-2:00 în ritm de cursă, dar anul acesta se preconizează că se va coborâ sub 1:59 pe tur. Astfel, recordul din 2015, stabilit de Valentino Rossi este în real pericol, dacă condițiile meteo vor fi optime.
PNEURI
Traseul argentinian, cu o lungime de 4806 metri este al doilea cel mai rapid din calendarul competițional, după Phillip Island. Complexitatea nu este dată neapărat de acest amănunt, ci de faptul că virajele rapide sunt îmbinate cu porțiuni de frânare foarte violente, a se vedea virajele 6 și 11.
Prin urmare, aceste aspecte i-au făcut pe cei de la Michelin să aleagă două opțiuni de pneu față pentru weekend-ul din țara tangoului. Hardul Michelin Power Slick, marcat printr-o bandă galbenă și medium Michelin Power Slick, nemarcat vor fi cele două alegeri propuse de francezi.
Pentru pneul spate, aceleași opțiuni sunt propuse de Michelin. Anvelopele hard Michelin Power Slick, marcat prin banda galbenă, respectiv medium Michelin Power Slick sunt cele două alegeri propuse de francezi.
Opțiunile propuse de producătorul din Hexagon în caz de ploaie sunt soft Michelin Power Rain, care va avea o bandă albastră, atât pe față cât și pe spate, respectiv hard Michelin Power Rain, nemarcat de vreo bandă. De asemenea, vom avea și pneurile Michelin Power Inter, marcate de o bandă argintie, atât pe pneul față, cât și pe cel spate.
ULTIMELE NOUTĂȚI
Înaintea etapei din Argentina, Suzuki a apărut pe bursa zvonurilor privind o ipotetică revenire în campionatul mondial de motociclism viteză. Mai mult, structura din Hamamatsu se pare că intenționează să revină în cursele de motorsport după ce a intrat într-un anonimat deplin din 2022 încoace.
Conform acestor zvonuri, japonezii ar urma să revină inițial în WorldSBK încă din sezonul viitor, urmând ca revenirea în MotoGP să se producă în 2027, atunci când va intra în vigoare noul regulament tehnic al competiției la clasa regină.
Tot la capitolul zvonistică, BMW a apărut pe o listă scurtă a companiilor care doresc să cumpere KTM. De altfel, BMW și-a exprimat în trecut intenția de a intra în campionatul mondial începând cu 2027, prin intermediul datelor folosite anterior de Suzuki în motomondial.
O ultimă noutate este dată de absența lui Jorge Martin atât din Argentina, cât și din Marele Premiu al Americilor de peste două săptămâni. Campionul mondial în exercițiu a anunțat, prin intermediul rețelelor de socializare că nu va participa nici la Austin și cel mai probabil va reveni în Qatar sau la Jerez, când debutează sezonul de motomondial european.
Acțiunea din Argentina debutează astăzi cu antrenamentele libere ale celor trei clase, Moto3, Moto2 și MotoGP. Mâine vom avea ultimele sesiuni de antrenamente libere, sesiunile de calificări și cursa de sprint a clasei MotoGP, în timp ce, în mod tradițional, ziua de duminică va fi consacrată celor trei întreceri principale din Argentina.