
Noul sezon de MotoGP din 2025 stă să înceapă. În acest weekend, Buriram, circuitul din Thailanda ne oferă primul spectacol al motomondialului în stagiunea aceasta. Și acum, că primăvara vine cu pași repezi, să înceapă spectacolul și să analizăm echipele, piloții, dar și calendarului campionatul mondial de motociclism viteză.
GRILA MOTOGP
Clasa regină a motomondialului ne aduce în acest an numeroase schimbări de piloți. Cea mai notabilă este fără doar și poate trecerea lui Marc Marquez de la Gresini Racing la echipa Ducati de uzină. Marquez, sextuplu campion mondial al clasei MotoGP face pasul la a treia echipă din cariera lui, după ce între 2013 și 2023 a cunoscut gloria supremă alături de Repsol Honda, iar în 2024, așa cum am menționat deja mai devreme a făcut pasul la Gresini, în ceea ce s-a dovedit a fi un sezon de reviriment pentru legendarul campion spaniol.
DUCATI – Francesco Bagnaia și Marc Marquez
Începem analiza echipelor din MotoGP cu campioana, Ducati. Dacă Marc Marquez este elementul nou, Pecco Bagnaia este elementul de stabilitate. Aflat în deplinătatea formei sportive, italianul râvnește în acest sezon cel de-al treilea titlu mondial la categoria regină, după cele adjudecate în 2022 și 2023. Mai mult decât atât, Bagnaia a fost vădit nemulțumit de faptul că a ratat titlul la mustață în 2024, pierzând pe fondul numeroaselor greșeli neprovocate la Jorge Martin.
De cealaltă parte a garajului, Pecco Bagnaia îl va avea de înfruntat pe nimeni altul decât Marc Marquez, în ceea ce se prefigurează a fi echivalentul contemporan al rivalității Rossi-Lorenzo din anii 2000 si 2010. După ce în ultimii ani la Honda, Marquez a dus în spinare întreaga grupare, spaniolul a avut un an miraculos cu micuța formație Gresini, condusă de Nadia Padovani, văduva regretatului Fausto Gresini.
Spaniolul va încercat în 2025 să egaleze numărul de titluri ale marelui său rival, Valentino Rossi și să reușească ceea ce Il Dottore nu a făcut niciodată. Să ia titlul cu Ducati. Nu va fi o misiune ușoară, dar, după ce ne-a demonstrat în teste, el pare să fie principalul favorit în acest an la titlul mondial. Însă, așa cum ne-a arătat Vinales, testele sunt una, sezonul competițional e cu totul altă poveste, ori Ducati are doar campioni mondiali la activ, pe Casey Stoner și nimeni altul decât însuși Francesco Bagnaia.
APRILIA – Jorge Martin și Marco Bezzecchi (plus Lorenzo Savadori pentru primele etape)
2024 a fost anul lui Jorge Martin din toate punctele de vedere. Cu o constanță absolut înspăimântătoare, spaniolul a fost în mod meritoriu marele laureat la finalul unei stagiuni în care titlul mondial s-a jucat până în ultimul viraj al unei etape. Ce e drept, Martin a fost pilot Pramac și a avut o motocicletă Ducati, ceea ce, în acest an nu va mai fi cazul.
Frustrat de lipsa de inițiativă a celor de la Ducati asupra viitorului său, Jorge Martin a șocat lumea motomondialului anunțând trecerea ușor intempestivă la Aprilia pentru 2025. Alegerea spaniolului a părut hazardată, iar testele din presezon ne-au arătat din plin acest lucru. Sau cel puțin ar fi trebuit să ne arate, căci Jorge Martin a fost victima unei căzături foarte violente care l-a făcut să rateze toată perioada de teste.
Cu toate eforturile colosale de a reveni în timp util, Martin a mai suferit o accidentare la începutul acestei săptămâni și va rata debutul sezonului de MotoGP. În locul său, Lorenzo Savadori va fi cel care este desemnat să ducă greul unei motociclete foarte capricioase și care a avut un comportament nonliniar și în sezonul trecut, dar mai ales în testele din presezon.
De cealaltă parte a garajului, talentatul, dar capriciosul Marco Bezzecchi face pasul de la echipa lui Valentino Rossi la echipa din Noale. În teste, Bezzecchi nu a fost foarte convingător și s-a confruntat cu numeroase probleme de stabilitate a motocicletei. Să fie și alegerea lui Bez una hazardată? Doar timpul ne va demonstra
YAMAHA – Fabio Quartararo și Alex Rins
Dacă 2023 și 2024 au fost ani dominați totalmente de Ducati, 2025 ar putea aduce un challenger important, căci Yamaha, pentru prima dată după trei ani, pare-se că au rezolvat dificila motocicletă M1. Fabio Quartararo a fost intens criticat pentru alegerea sa de a rămâne la gruparea japoneză, echipă alături de care a concurat neîntrerupt, fie la structură de uzină, fie la Petronas, de la debutul său la clasa regină, consemnat în 2019.
Quartararo a consemnat chiar și cel mai rapid tur cronometrat în prima sesiune de teste din Malaezia, prima zi aducându-l în fruntea clasamentelor. Francezul are o revanșă de luat față de Ducati, echipă care l-a privat de șansa de a deveni dublu campion mondial la MotoGP în 2022.
De partea cealaltă a garajului celor de la Yamaha, Alex Rins s-ar putea să-și joace ultima carte rămasă în joc la o echipă de uzină din MotoGP, cu toate că în 2026, spaniolul are viitorul asigurat, cel puțin pe hârtie. Din nefericire pentru el, mulți piloți sunt semnul întrebării pentru stagiunea de la anul, iar o lipsă a rezultatelor ar putea contribui spre o plecare la altă echipă sau chiar în alt campionat.
HONDA – Joan Mir și Luca Marini
Honda pare că a făcut cei mai mulți pași spre revenirea la gloria de odinioară, iar aducerea lui Aleix Espargaro pare-se că a dat roade din plin. În toate testele, Joan Mir a fost acolo, în top cinci sau top zece, iar campionul mondial din 2020 ar putea fi calul troian din acest sezon, mai ales că vorbim de un pilot care are constanța ca principală resursă în rândul calităților sale.
Un tip răbdător și umil, Joan Mir are toate elementele necesare pentru a deveni din nou campion mondial și nu este exclus ca acest lucru să se poată produce chiar în 2025, cu toate că prea multe astre ar trebui să-i fie favorabile în această privință. Chiar și așa, să ne amintim de situația din 2020, când nimeni nu l-ar fi creditat cu nici un fel de șansă și totuși el și-a amanetat numele pe marele trofeu și a intrat definitiv în istorie din postura de campion mondial MotoGP.
În garajul Honda îl regăsim și pe Luca Marini, nimeni altul decât fratele vitreg al lui Valentino Rossi, aflat și el într-o sete teribilă de performanță după un 2024 absolut catastrofal. La fel ca în cazul lui Alex Rins, Luca Marini are în față un sezon de tip make it or break it, căci timpul deja ticăie în defavoarea lui.
KTM – Brad Binder și Pedro Acosta
Am ajuns și la ultimul constructor, care în 2025 mizează pe Brad Binder și Pedro Acosta, un tandem care pe hârtie arată mirobolant. Din nefericire, problemele celor de la KTM sunt de natură financiară și deja se discută despre viitorul piloților angrenați în structura de mondial pentru 2026.
Revenind însă la piloți, Brad Binder a fost din nou the best of the rest în afară de Ducati în 2024 și nu ne rămâne să ne întrebăm ce ar putea face sud-africanul dacă ar avea o motocicletă corespunzătoare talentului său. Văzut cândva ca o viitoare stea a motomondialului, Binder se apropie de vârsta critică de 30 de ani, iar de cealaltă parte a garajului i s-a adus un contender de toată frumusețea. Pe nimeni altul decât Pedro Acosta.
De altfel, cei doi au purtat un duel de zile mari în 2024 pentru acel titlu neoficial de best of the rest, spaniolul ratând la mustață o clasare superioară în clasamentul general al piloților la finalul stagiunii precedente. În acest an însă, Acosta va avea ocazia să-și demonstreze talentul din plin și alături de un Quartararo sau Mir ar putea deveni un jolly joker important în lupta pentru titlul mondial MotoGP.
PRAMAC YAMAHA – Jack Miller și Miguel Oliveira
Campioană la echipe în 2023 și campioană la piloți în 2024, Pramac face pasul de la motoarele Ducati la motoarele Yamaha. Chiar dacă au arătat grozav în teste, cu ambii piloți în top zece aproape tot timpul, echipa italiană nu va fi una dintre principalele protagoniste în acest an, cu toate că au doi piloți foarte experimentați.
Jack Miller va pilota în premieră o motocicletă Yamaha și ar putea scrie pagini de istorie dacă reusește un podium și să devină primul la clasa regină, de la Mike Hailwood încoace care reusește cel puțin un podium cu patru constructori diferiți. E adevărat, în această situație se află și Maverick Vinales, de la Tech3.
De cealaltă parte a garajului Pramac îl regăsim pe Miguel Oliveira, cel care se află și el într-un soi de redemption arc, după ce a eșuat lamentabil să-și demonstreze valoarea la Trackhouse. Portughezul este un pilot foarte experimentat și are chiar și câteva victorii în palmares, cea mai notabilă fiind fără doar și poate masterclassul oferit chiar în Portugalia, în 2020.
VR46 DUCATI – Fabio Di Giannantonio și Franco Morbidelli
Echipa lui Valentino Rossi va miza în acest sezon pe un tandem format din nou din piloți eminamente italieni. Pentru 2025, Fabio Di Giannantonio ar putea fi și el un candidat de luat în calcul la duelurile fruntașe, căci, asemeni lui Bagnaia și Marquez, are prototipul Ducati Desmosedici 24.9. Italianul a demonstrat că are valoarea necesară să se bată de la egal la egal cu rivalii mai sus menționați, singurul impediment din 2024 fiind problema ivită de numeroasele accidentări cu care s-a confruntat.
În partea cealaltă parte a garajului, Franco Morbidelli are de trase mult pentru a reveni la forma cu care ne-a obișnuit în 2020, când doar un debut dificil l-a privat de titlul mondial. De atunci, Morbidelli a intrat într-un con de umbră masiv, italiano-brazilianul fiind mai mereu accidentat. Totuși, au existat niște raze de speranțe în 2024, în singurul an petrecut alături de Pramac.
Totodată, spre deosebire de Di Giannantonio, Morbidelli va avea la dispoziție vechiul model, GP24. Pentru moment, italianul pare dezavantajat, dar tot așa a fost în 2020 în duelul cu Quartararo și rezultatul a fost totuși favorabil italianului. Totuși, asemeni lui Rins și Marini, Morbidelli are sabia deasupra capului, 2025 fiind și pentru el un sezon de tip make it or break it.
GRESINI DUCATI – Alex Marquez și Fermin Aldeguer
2024 a fost din nou un an de glorie pentru echipa fondată de Fausto Gresini și patronată acum de văduva lui, Nadia Padovani. Trei victorii stagionale, toate adjudecate de Marc Marquez, au fost referințele unui sezon excepțional, cu un Alex Marquez aflat și el într-o formă de zile mari. Dacă Marc Marquez a migrat înspre echipa de uzină, fratele său mai mic, Alex, va continua și în 2025 alături de Gresini și va deveni liderul unei echipe aflată într-o transformare profundă.
Din păcate, el va pilota modelul vechi al celor de la Ducati și asemeni coechiperului său, Fermin Aldeguer, nu va dispune de ultimele noutăți ale celor de la Ducati în 2025.
Dacă Alex Marquez se află la a șasea stagiune la MotoGP, Fermin Aldeguer se află la debut și scrie o bornă istorică importantă, devenind primul pilot care debutează la MotoGP după ce și-a început în MotoE, categorie a campionatului mondial în care va concura și Jacopo Hosciuc, compatriotul nostru, în 2025.
Așteptările față de Fermin Aldeguer sunt foarte ridicate, mai ales că acesta este văzut ca fiind un superstar în devenire, fiind văzut alături de Pedro Acosta ca unul dintre urmașii lui Marc Marquez în fruntea motociclismului spaniol.
TECH3 KTM – Enea Bastianini și Maverick Vinales
Dacă în 2024 a fost prezentată ca echipă Gas Gas, Tech3 revine în 2025 alături de KTM, cu un livery care aproape că nu poate fi distins decât de ochii avizați în raport cu echipa de uzină a constructorului austriac. Structura lui Herve Poncharal va miza în 2025 pe doi piloți noi, ambii aflați în rândul piloților cu experiență și în rândul piloților cu victorii în motomondial.
Enea Bastianini se desparte de structura Ducati de uzină după ce a fost sub așteptările lui Tardozzi și Dall’Igna și după ce structura din Bologna a anunțat aducerea lui Marc Marquez în cadrul echipei de uzină. Va fi foarte interesant de văzut cum italianul se va adapta noii provocări, mai ales că vorbim de o motocicletă cu un stil de pilotaj ușor diferit față de ceea ce era obișnuit la Ducati.
De cealaltă parte a garajului, Maverick Vinales va încerca să devină primul pilot din istorie care obține victorie de Grand Prix cu patru constructori diferiți, recordul contemporan fiind deținut împreună cu Loris Capirossi. De altfel, spaniolul a fost în 2024 singurul pilot non Ducati care și-a asigurat o victorie de GP și cu siguranță, dacă motocicleta îi va permite, va încerca să câștige și în 2025.
LCR HONDA – Johann Zarco și Somkiat Chantra
Echipa lui Lucio Cecchinello are în față o nouă provocare pentru 2025 după ce Taka Nakagami a fost trimis de Honda în postura de pilot de teste. Cu un background situat aproape la extreme, Johann Zarco și Somkiat Chantra par, cel puțin după testele din presezon, să fie cea mai eterogenă structură din grila MotoGP.
Johann Zarco a avut un 2024 destul de dificil, dar care, cel puțin pe finalul stagiunii, l-a readus pe francez în postura de candidat la partea inferioară a topului primilor zece clasați. Dacă motocicleta Honda va confirma forma din teste, Zarco i s-ar putea alătura lui Mir acolo în zona superioară a clasamentului, iar francezul ar putea furnizona niște surprize mai mult decât plăcute.
De partea cealaltă, alegerea lui Somkiat Chantra ține mai mult de Idemitsu decât de Lucio Cecchinello, thailandezul urmând să aibă onoarea de a debuta la clasa regină pe teren propriu, în acest weekend, în Marele Premiu al Thailandei. Din nefericire forma din teste nu-l recomandă pentru prea multe, dar s-ar putea să avem surprize de proporții din partea sa. Cert este doar atât și ține de faptul că thailandezul este principalul candidat pentru a fi ultimul clasat dintre piloții titulari din 2025.
TRACKHOUSE APRILIA – Raul Fernandez și Ai Ogura
După un debut dificil la clasa regină, Raul Fernandez a început să demonstreze că este un pilot de luat în calcul pentru un loc la o motocicletă de uzină pentru 2026 și nu numai. Plecări din prima linie a grilei de start și clasări fruntașe l-au pus pe talentatul pilot spaniol pe radarul echipelor de uzină pentru viitor, iar o evoluție bună în 2025 ar putea certifica prezența acestuia la una dintre cele cinci echipe de uzină în viitor.
De cealaltă parte a garajului Trackhouse Aprilia, îl avem pe nimeni altul decât Ai Ogura, campionul mondial în exercițiu al clasei Moto2. Japonezul își va face în acest weekend debutul absolut la clasa regină a motomondialul și este cel mai promițător pilot japonez din ultimul deceniu și jumătate.
În 2025, Ogura va avea o misiune dificilă, mai ales că îl va coechipier pe un Raul Fernandez aflat într-o formă de zile mari. Chiar și așa, japonezul pare a fi, cel puțin pentru moment, un candidat serios pentru titlul neoficial de Rookie of The Year, acolo unde se va duela cu Fermin Aldeguer și Somkiat Chantra.
CALENDARUL MOTOGP
În 2025, calendarul campionatului mondial de motociclism viteză va suferi modificări substanțiale în comparație cu ce eram obișnuiți. Thailanda va găzdui în premieră prima etapă a sezonului, între 28 februarie și 2 martie, urmând ca, Argentina și Statele Unite ale Americii, prin circuitele Termas de Rio Honda și Circuit of The Americas, să ne conducă înspre popasul american în etapa a doua și a treia din motomondial.
Mai mult decât atât, Qatarul aflat până acum în deschiderea calendarului se mută în etapa a patra, nocturna de la Lusail urmând să ne întâmpine în perioada 11-13 aprilie. Periplul european va debuta, în mod tradițional, la Jerez, cu prilejul Marelui Premiu al Spaniei programat să se desfășoare între 25-27 aprilie.
Pentru fanii motociclismului românesc și ai lui Jacopo Hosciuc, Le Mans și Marele Premiu al Franței va consemna oficial debutul lui Jacopo în campionatul mondial de motociclism, Marele Premiu al Franței fiind runda inaugurală a clasei MotoE, etapa din Hexagon urmând să se desfășoare între 9-11 mai.
O altă mutare interesantă este cea a Marelui Premiu al Marii Britanii, care va avea loc tot la Silverstone, dar între 23-25 mai. După etapa britanică, motomondialul merge în Italia, la Mugello, gazda tradițională al Marelui Premiu al Italiei. Periplul european va continua, cu Assen, Sachsenring și Brno, circuitul din Cehia revenind după o pauză de cinci ani în calendarul motomondialului.
După etapa din Cehia, piloții și echipele vor primi o binemeritată pauză de vară, acțiunea să fie reluată în Austria, la mijlocul lunii august. Pentru fanii motociclismului din România, noutatea cea mai interesantă este reprezentată de prezența Marelui Premiu al Ungariei, cel care revine după o pauză de 33 de ani în calendarul motomondialului.
Prima parte a sezonului european se va închide cu etapele de la Barcelona și de la Misano, urmând ca al doilea periplu asiatic să debuteze cu Twin Ring Motegi din Japonia și să fie continuat de Indonezia. Un intermezzo în acest sejur asiatic îl reprezintă spectaculos traseu de la Phillip Island, cel care va găzdui, ca de obicei, Marele Premiu al Australia. Ulterior excursia asiatică se va încheia cu Marele Premiu al Malaeziei.
Finalul sezonului ne va aduce înapoi în Europa, de data această cu două etape. Portimao a fost mutat din primăvară la mijlocul toamnei, în noiembrie, în timp ce, în mod clasic, Valencia va trage cortina după numai puțin de 22 de etape și 44 de întreceri, căci, la fel ca în 2024, formatul rămâne același, cu o întrecere sprint sâmbătă și cursa principală în ziua de duminică.
Acestea fiind spuse, Cultură Sportivă va acoperi în integralitate toate momentele cheie ale unui sezon ce se anunță a fi unul realmente istoric. Cine va triumfa în 2025? Greu de răspuns în acest moment, când motoarele încă nu au parcurs un metru de cursă. Ce ne va rezerva 2025? Nimeni nu știe, singura certitudine e că MotoGP revine și cel mai mare spectacol din lume își pregătește o nouă stagiune impresionantă. Să fie spectacol!