
În decursul zilei de astăzi, vestea trecerii în neființă a lui Johan Neeskens a lovit din plin fanii fotbalului mondial. Un fotbalist de geniu la vremea lui și o personalitate carismatică, Neeskens era supranumit, ușor poate nedrept ca fiind Celălalt Johan. Un soi de Robin pentru un Batman genial, Cruijff. Însă, acum, a venit momentul să elogiem o carieră impresionantă, una dintre cele mai strălucite figuri fotbalistice din anii ’70.
Născut pe 15 septembrie 1951 la Heemstede, în Olanda, Johan Neeskens s-a remarcat de la o vârstă fragedă în fotbalul mare, la 17 ani el devenind figura de bază în cadrul echipei locale. Evoluțiile de excepție l-au adus în prim-planul lui Rinus Michels, cel care a luptat pentru aducerea la Ajax Amsterdam. Zis și făcut, iar în 1970, Neeskens se întâlnea în același vestiar cu Cruijff.
Vreme de patru sezoane, Neeskens a fost piesă de bază a Ajax-ului, alături de care și-a adăugat trei Ligi ale Campionilor în primele sale trei sezoane alături de echipa din Amsterdam. Mai mult, despre persoana lui, Ștefan Kovacs, antrenorul echipei olandeze între 1971-1973, a avut doar cuvinte de laudă, atât pe baze sportive, dar și ca personalitate.
După plecarea lui Johan Cruijff la Barcelona în vara lui 1973, Neeskens a devenit instant vedeta echipei, însă, de acum încolo, gloria celor de la Ajax avea să fie de domeniul trecutului. După doar un an, înaintea mondialului din Germania, Neeskens a semnat cu Barcelona și a redevenit principala mână dreaptă a lui Johan Cruijff.

Tot în 1974, Neeskens, la doar 23 de ani încă neîmpliniți a fost una dintre figurile centrale ale campionatului mondial vest german, fiind una dintre vedetele turneului în care Olanda a căpătat porecla devenită faimoasă, Portocală Mecanică, un supranume provenit după filmul omonim al lui Stanley Kubrick. Mai mult de atât, la acel turneu final, tânărul Neeskens a marcat din penalty golul de 1-0 din finală cu Germania de Vest, marii rivali.
Din nefericire pentru tânărul Johan și pentru ceilalți componenți ai Portocalei Mecanice, fotbalul total propus de Olanda a fost înfrânt mișelește de o Germanie de Vest sprijinită nu doar de spectatorii proprii, ci și de un arbitraj care ridică semne de întrebare și acum, la fix jumătate de secol de la acel meci.
După necazul ratării unui titlu mondial care era meritat, Neeskens a mers la Barcelona și între 1974 și 1979, el a fost mâna dreapta pentru jucători de geniu precum Cruijff sau Krankl, într-o versiune protoistorică a extratereștrilor catalani. Din păcate, trofeele au lipsit aproape cu desăvârșire, cu excepția unei Cupe a Spaniei și a unei Cupe a Cupelor, palmaresul catalan al lui Neeskens a fost mai curând modest.
Între timp, Neeskens a ajuns să fie principalul pilon al echipei Olandei din 1978, aflată la deplină maturitate. Blestemul generației de aur a Olandei a continuat însă, iar performanțele sale au fost mult mai modeste decât cele din 1974. La mondialul argentinian, doar neșansa și bară aceea blestemată a lui Rensenbrink din finală cu Argentina, ne-au văduvit de un titlu mondial olandez. De altfel, la aproape jumătate de secol distanță de la acel meci de infarct cu Argentina, Olanda este in continua cautaremondial.

După mondialul sud american, carieră lui Neeskens a luat o turnură descendentă, el transferându-se în 1979, la doar 28 de ani la New York Cosmos, acolo unde a evoluat din nou alături de geamănul sau, Johan Cruijff. După cinci ani, el a încercat revenirea în fotbalul european, acasă la Groningen, însă anii petrecuți la nivelul de atunci al fotbalului din SUA și-au spus cuvântul. Deși oficial s-a retras în 1991, adevărată lui retragere din fotbal a fost de fapt dată de momentul când a plecat de la Barcelona.
Au urmat anii antrenoratului, dar aceștia au pălit în comparație cu ce reușise că jucător. Chiar și așa, apogeul sau a venit la națională Olandei, cu semifinale la mondialul din 1998 și la Euro 2000, dar din postura de antrenor secund pentru Guus Hiddink și Frank Reijkaard. În 2004, Pele l-a inclus binemeritat în lista FIFA 100, al celor mai mare 125 de fotbaliști din toate timpurile, o onoare care îl pune și acum printre primii cinci-șase fotbaliști olandezi din toate timpurile.
Un mijlocaș ofensiv de geniu, cu valențe creative foarte profunde și cu un ritm de joc impresionant. Creativitatea și tehnica sa, dar și capacitatea de a servi echipa înaintea intereselor, sunt doar câteva dintre trăsăturile care au definit fotbalistul Johan Neeskens, în timp ce, spiritul jovial, modestia și talentul incomensurabil la poker și cărți, au definit omul Neeskens, creionând astfel un tablou foarte complex, dar suficient de ilustrativ pentru a ne da seama ce pierdere incomensurabilă a suferit fotbalului.
Nu ne rămâne decât să sperăm că în lumea mai bună în care tocmai a ajuns, și-a reîntâlnit geamănul creativ, pe genialul Johan Cruijff. Până la urmă, Cruijff a avut nevoie de cineva cu care să joace fotbalul total de odinioară. Și cine altul mai bun decât celălalt Johan, nu-i așa?
