
Vestea zilei din tenis vine din Spania, acolo unde Rafa Nadal și-a anunțat retragerea din tenisul profesionist. Anunțul a fost făcut chiar de către marele campion pe pagina sa de Instagram. Într-un gest de supremă modestie, tipică lui Nadal, acesta a făcut o postare prin care mulțumește tuturor, el făcând acest lucru în nu mai puțin de 13 limbi, inclusiv în sârbă și germană – limbile vorbite de cei doi mari rivali ai săi – Novak Djokovic și Roger Federer.
„Mulțumesc tuturor și ne vedem în curând” – Rafa Nadal a postat un video splendid pe Instagram
„Salutare tuturor! Sunt aici pentru a vă comunica faptul că mă retrag din tenisul profesionist. Realitatea este că au fost niște ani dificili, în mod special ultimii doi ani. Nu cred că am fost în stare să joc fără limitări. În mod evident, a fost dificil să iau această decizie. Mi-a luat mult timp să fac acest lucru. În viață, orice are un început și un sfârșit.
Cred că este momentul oportun de a pune capăt unei cariere lungi și de succes, o carieră mai bună decât mi-aș fi putut imagina vreodată. Totuși, sunt mândru că ultimul meu turneu va fi turneul final al Cupei Davis, unde voi putea să-mi reprezint țara. Acest turneu va închide un ciclu, pentru că una dintre cele mai mari bucurii pentru mine a fost finala Cupei Davis de la Sevilla din 2004.
Mă simt foarte norocos pentru lucrurile pe care am putut să le experimentez. Doresc să mulțumesc întregii comunități din tenis, tuturor oamenilor implicați în acest sport, tuturor colegilor mei, în special marilor mei rivali. Am petrecut multe, multe ore alături de ei și am trăit multe momente pe care mi le voi aminti pentru tot restul vieții mele.
A vorbi despre echipa mea este un pic dificil pentru că ei au fost o parte importantă a vieții mele. Ei nu sunt simpli lucrători, ei sunt prieteni. Ei au fost alături de mine în momentele dificile când am avut nevoie mai mult decât orice de ajutorul lor. (…) Am trăit multe momente împreună, lucruri greu de explicat.
Familia este totul pentru mine. Mama mea, a făcut toate sacrificiile posibile pentru ca noi să avem tot timpul de toate. Soția mea Mari (Maria), cu care sunt împreună de 19 ani. Îți mulțumesc pentru tot ceea ce ai făcut. Cred că ai fost compania perfectă pentru călătorie în toți acești ani ai carierei mele.
Venind acasă și văzând cum crește copilul nostru a fost doza de energie care mă ținea în viață și îmi dădea forțe pentru a continua. Surorii mele îi mulțumesc pentru că am avut tot timpul o relație incredibilă. Îi mulțumesc unchiului meu care a fost motivul pentru care am început să joc tenis. Cred că datorită lui am reușit să trec peste multe situații dificile din cariera mea sportivă. Îi mulțumesc tatălui meu care a fost o inspirație pentru mine în toate sensurile cuvântului. Cred că el a fost un exemplu de efort, de depășire a greutăților. Un mare mulțumesc tatălui meu, într-un mod cu totul special. Și, nu in ultimul rând, vouă, fanilor. Nu pot să vă mulțumesc suficient pentru felul în care m-ați făcut să mă simt. Voi mi-ați dat energia de care am avut nevoie în fiecare moment. Tot ceea ce am trăit este un vis devenit realitate!
Plec cu liniștea absolută în mintea mea că am dat tot ceea ce este mai bun, că am făcut toate eforturile în orice privință. Mulțumesc tuturor și ne vedem în curând”, se arată într-un videoclip postat de Rafa Nadal pe Instagram.

Un jucător imens – sportul va fi mai sărac fără el
Rafa Nadal este câștigător a 92 de turnee majore din circuitul ATP. Frumoasa sa călătorie în elita tenisului a început în 2001. La acel moment, Rafa Nadal nu avea nici măcar 15 ani. Avea să fie începutul unei cariere ce l-a dus, cu siguranță, la rangul de legendă a tenisului, dar și a sportului în general. Nu există om care este pasionat de tenis și să nu îl fi îndrăgit pe „taurul din Manacor”. Un Messi al tenisului fără îndoială. Rafa Nadal și Roger Federer au ridicat tenisul la nivel de artă sublimă, exact cum au făcut-o Leo Messi și Cristiano Ronaldo în minunata lume a sportului rege – fotbal.
Palmaresul său este unul imens, comparabil cu cel al echipei sale de suflet – Real Madrid. Rafa a rescris istoria tenisului și chiar a redefinit tenisul. Cel mai bine a făcut-o la turneele de grand Slam, acolo unde și-a întipărit numele în paginile de glorie a acestui sport. Rafa a reușit să cucerească gloria la 22 de turnee de Mare Șlem. Cu toate că a reușit să le câștige pe toate cele patru, gloria supremă Rafa a cunoscut-o în orașul iubirii, acolo unde a devenit câștigător de nu mai puțin de 14 ori (cu un trofeu mai puțin decât Los Blancos în Champions league) între 2005 și 2022.
Un rezultat antologic, comparabil cu cele 10 reușite magistrale ale fenomenalului Novak Djokovic la antipozi între 2008 și 2023 sau cu performanța lui Roger Federer de a câștiga cel puțin 5 trofee la Australian Open, Wimbledon sau US Open. Alături de sârb și elvețian, Rafa face parte dintr-o elită a tenisului din toate timpurile, precum și dintr-o „Sfîntă Treime” (la care se mai adaugă și Andy Murray în unele sezoane) care a dominat tenisul și sportul global în ultimii 20 de ani. Un jucător, o epocă, o instituție – Rafa Nadal.
„Am visat mereu să joc la Wimbledon” – un vis al copilului Rafael Nadal

Acest vis a devenit realitate cu multă vreme în urmă, iar Rafa a reușit să cucerească de două ori acest turneu. În cartea sa biografică, Rafa. Povestea mea, apărută la noi în 2012 (să îi spună cineva lui Rafa că avem nevoie de o continuare), acesta explică visul său:
„Am visat mereu să joc la Wimbledon. Unchiul meu, Toni (…) mi-a inoculat de la o vârstă fragedă gândul că acest turneu este cel mai important dintre toate. La paisprezece ani, împărtășeam cu prietenii mei visul de a juca și câștiga la Wimbledon”, precizează acesta în cartea sa biografică.
Rafa Nadal – geniu al tenisului ce a avut o carieră presărată de accidentări
Tot din biografia acestuia, care care o recomand cu căldură să o lecturați, puteți afla mai multe despre accidentările sale, precum și despre cum trăiește el cu aceste dureri. Pentru a trezi interesul publicului, voi reproduce aici un pasaj din cartea sa: „A practica un sport ca om obișnuit e foarte sănătos, în schimb a face sport la nivel profesionist nu e un lucru foarte sănătos. Îți împinge corpul către niște limite pe care ființa umană nu este echipată da la natură să le suporte. Tocmai din cauza asta orice sportiv profesionist de top are uneori accidentări grave, unele punând pur și simplu stop carierei. A existat un moment ăn cariera mea în care m-am întrebat foarte serios dacă mai pot face față competițiilor la nivel înalt. Joc însoțit de durere în cea mai mare parte a timpului. (…) Eu trebuie să trag de corpul meu pentru a-l adapta stresului muscular repetitiv la care te supune tenisul”, pasaj preluat din cartea biografică Rafa. Povestea mea.
Recomand lectura cărții pentru că arată multe aspecte din viața sportivă și personală a lui Rafa. Pe scurt, cartea este despre suferință, dedicare, viziune, modestie în cel mai sublim sens al cuvântului și, ca să nu uităm și de acest aspect, succes.
Relația deosebit de tensionată cu Toni Nadal – multă tensiune, dar și rețetă de succes (apreciere făcută de Rafa Nadal)
Tot din aceeași carte putem afla faptul binecunoscut că relația cu unchiul și antrenorul său – Toni Nadal. Înainte de a relata acest subiect, trebuie menționat faptul că Rafa vine dintr-o familie destinată sportului. Aici mă refer la partea de familie a tatălui său. Toni, unul dintre frații Nadal, avea să scrie istorie în tenis alături de Rafa în calitate de antrenor (o performanță comparabilă cu cea a lui Novak Djokovic și antrenorul său Marian Vajda). Miguel Angel însă avea să devină o legendă a fotbalului pe Camp Nou, alături de FC Barcelona, alături de care a câștigat de 5 ori La Liga, o dată a triumfat în Champions League (1992) ș.a., precum și un trofeu de Copa del Rey alături de echipa de suflet a insulei Mallorca – RCD Mallorca în sezonul 2002-2003. Revenind însă la subiectul relației tensionate dintre Rafa Nadal și unchiul său, voi relata un fragment din cartea sa biografică:
„De la bun început, Toni a fost cu mine mai dur decât cu ceilalți copii. Avea expectanțe foarte mari de la mine și punea asupra mea o presiune uriașă. Obișnuia să-mi vorbească dur, să strige la mine și chiar să mă amenințe – în special atunci când eram doar noi doi pe teren. Când ajungeam la antrenamente și vedeam că vom fi doar noi doi mi se punea un nod în stomac.
(…) Mama își amintește cum la vremea aceea se întâmpla să vin bocind de la antrenamente. Ea încerca mereu să mă facă să-i povestesc ce se întâmplase, dar nu-i mărturiseam niciodată. O singură dată i-am spus – și asta a durut-o – că Toni s-a obișnuit să mă strige „băiețelu’ lu’ mămica”, dar am implorat-o să nu-i spună nimic lui, deoarece asta ar fi înrăutățit lucrurile”, preluat din biografia lui Rafa.
Totuși, așa cum se poate observa din următorul pasaj selectat din carte, metodele de antrenament ale lui Toni Nadal au făcut din Rafa campionul pe care îl cunoaștem cu toții, concluzia îi aparține lui Rafa Nadal care spune că metodele unchiului său i-au „prins tare bine”:
„Toată tensiunea din sesiunile noastre de antrenament, prezentă de la bun început, îmi îngăduie mie astăzi să fac față cu mai mult control situațiilor stresante din timpul meciurilor decât aș fi făcut-o în lipsa acestor lecții timpurii. Toni a contribuit enorm la construirea caracterului de luptător pe care oamenii îl văd astăzi pe teren”, susține Rafa în cartea sa biografică.
Toate aceste, dar și multe altele sunt aspecte dintr-o carieră absolut genială. A fost o plăcere și onoare să te urmărim, Rafa. Muchas gracias por todo!