
Înainte ca 77 să devină numărul fetiș al lui Luka Doncic, pentru fanii români, și nu numai, ai baschetului, acest număr avea proprietar un alt nume. Cine e acesta? Ghiță Mureșan.
Născut pe 14 februarie 1971, în Tritenii de Jos, în județul Cluj, Ghiță Mureșan a avut o carieră sportivă atipică. Și atipică a fost și prezența lui, căci, din cauza unei probleme la glanda pituitară, a ieșit imediat în evidență, din cauza înalțimii sale. La maturitatea deplină, tânărul pivot avea 2.31, fiind la un moment dat cel mai înalt baschetbalist activ din lume.

Debutul în baschetul profesionist a venit în 1991 la U Cluj, iar impactul său a fost imediat. Viziunea de joc, dublată de un fizic impunător și o inteligență motrică ieșită din comun, au făcut din tânărul Ghiță Mureșan vedeta incontestabilă a Ligii Naționale de Baschet Masculin.
După ce în vara lui 1992 a contribuit decisiv la titlul de campion național pentru U Cluj, Ghiță Mureșan a făcut primul pas spre baschetul mare, prin transferul în Franța, la Pau Orthez. Aceeași carismă, inteligență de joc și apariție atipică l-a transformat instant într-un favorit al fanilor, iar răsplata a venit imediat, grație Cupei Ligii Franței câștigate în vara lui 1993.

Prin urmare, după două sezoane excepționale, el a devenit peste noapte un fenomen global și, așa cum era de așteptat, a intrat în vizorul echipelor din NBA. În cele din urmă, după a doua rundă de Draft, el a fost adus în cel mai puternic campionat din lume de Washington Bullets.
Au urmat câteva sezoane de amploare pentru cariera deja impresionantă a lui Big Ghiță, iar în sezonul 1995-96 a primit titlul de Most Improved Player of The Year, o dovadă în plus că Mureșan a fost mai mult decât doar un baschetbalist talentat. Din nefericire, după această distincție, înălțimea lui a devenit, în mod ironic, principala sa problemă.
După 1996, cariera lui Big Ghiță a început să fie marcată de o serie de accidentări, chiar dacă, în 1997, reușește să prindă prima rundă a play off-ului cu Bullets (deveniți Wizards între timp). În 1999, după aproape un an de pauză, Mureșan a semnat cu New Jersey Nets, acolo unde a avut 31 de apariții în două sezoane.
În 2000, periplul lui Big Ghiță în NBA se încheie, iar finalul carierei îl regăsește din nou în Franța, la aceeași Pau Orthez, acolo unde contribuie la titlul național adjudecat de această echipă în sezonul 2000-2001. De altfel, 2001 avea să fie anul în care Big Ghiță avea să-și încheie cariera sportivă, la doar 30 de ani.
Cu toate că accidentările i-au marcat a doua jumătate a carierei, Ghiță Mureșan rămâne referința absolută a baschetului românesc, chiar și acum, la aproape un sfert de secol de la retragerea sa. Din nefericire pentru baschetul românesc, Mureșan rămâne primul și momentan singurul baschetbalist din țara noastră care a evoluat în NBA.
Mai mult decât atât, dincolo de baschet, Ghiță Mureșan și-a încercat norocul și la Hollywood, cu apariții în varii clipuri muzicale, dar și în filme, cea mai notorie producție fiind The Giant, acolo unde a jucat alături de Billy Cristal, unul dintre actorii în vogă din comedia americană de la începutul anilor 2000.
Prin urmare, când vorbim de Ghiță Mureșan, vorbim de profesionalism, de baschet de cea mai înaltă ținută (atât la propriu, cât și la figurat), toate aceste elemente fiind coroborate cu o carismă și popularitate care este cu greu atinsă în sportul românesc din zilele noastre. Și cu atât mai puțin de baschetul nostru, aflat în căutarea unui nou gigant demn de comparație cu Big Ghiță.