
Turul Romaniei 2024 a ajuns la final, ultima etapa desfasurandu-se in capitala Romaniei, Bucuresti. A fost un circuit de 16 ture pe bulevardul Unirii intre Piata Constitutiei si Piata Alba Iulia, cu finish in fata Bibliotecii Nationale.
Etapa finala a fost castigata de neozeelandezul Lewis Bower de la Equipe Continentale Groupama FDJ, cel care castigase si etapa a 3-a, de la Cristian (Brasov). Podiumul a fost completat de Ronan Augé (Equipe Continentale Groupama FDJ) si Lukáš Kubiš (Elkov Kasper).

Ilkhan Dostiyev de la Astana, marele castigator
Turul României 2024, cea mai importantă cursă ciclistă din România, s-a desfășurat între 14 și 18 august, acoperind un traseu spectaculos care a inclus locații emblematice precum Cetatea Alba Carolina, stațiunea Păltiniș și Turnul Chindiei din Târgoviște. Competiția a avut cinci etape, începând de la Deva și încheindu-se cu un circuit în București.
Anul acesta, Turul României a atras 26 de echipe din 14 țări, printre care și echipe de top precum Equipe Continentale Groupama FDJ, Astana Qazaqstan Development și Elkov – Kasper.
Reprezentarea romaneasca a fost puternica, nu mai putin de 6 echipe am avut la startul competitiei si un numar total de 24 de ciclisti romani, impartiti la toate echipele din pluton prezente.
Câștigătorul final a fost Ilkhan Dostiyev de la Astana, care a preluat tricoul galben de la colegul sau Rudolf Remkhi dupa ce acesta a suferit o cazatura pe coborarea de pe Sultanu si a avut nevoie de ingriji medicale, in cele din urma abandonand.

Raileanu, cel mai bun ciclist roman. Emil Dima, unul dintre remarcatii acestei editii
Cristian Raileanu a fost cel mai bine clasat ciclist român, terminând pe locul patru în clasamentul general și obținând tricoul albastru, acordat celui mai bun rutier român. Locul 2 a fost ocupat de colegul lui Raileanu din Echipa Nationala a Romaniei, Andrei Carbunarea si pe locul 3 a terminat Iustin-Ioan Vaidian de la Mentorise. Raileanu a terminat pe locul 5 in clasamentul general.
Emil Dima este unul dintre rutierii romani pe care ii putem remarca, pe langa cei care au terminat pe podiumul clasamentului, a participat in doua etape la evadare si a fost chiar aproape de victorie in etapa a 4-a.

Cine a castigat etapele
Lukas Kubis a fost marele învingător al primei etape, sprintul de la Alba Iulia. Slovacul, component al echipei Elkov-Kasper, l-a învins la sprint pe Davide Toneatti. Onoarea românilor a fost salvată de Cristian Răileanu, rutierul echipei naționale a României reușind să încheie pe ultima treaptă a podiumului de premiere.
Rudolf Remkhi (Astana Qaz Dev) a castigat etapa a 2-a din Turul Romaniei in finisul pe catararea de la Paltinis. Podiumul a fost completat de colegii lui de echipa Ilkhan Dostiyev si italianul Davide Toneatti.
Rutierul neozeelandez de la echipa de dezvoltare Equipe Continentale Groupama-FDJ, Lewis Bower, a castigat etapa a 3-a din Turul Romaniei, dupa ce a pornit un sprint devreme in fata plutonului, la Cristian, in jud. Brasov.
Ivan Smirnov de la Astana Qazaqstan Development Team a castigat etapa a 4-a din Turul Romaniei la sprint, dupa ce plutonul a prins evadarea zilei cu 200 de m inainte de final, in componenta careia se afla si romanul Emil Dima de la nationala Romaniei.
Fiecare etapă a fost marcată de momente palpitante, cu sprinturi dramatice și cățărări dificile, culminând cu victoria lui Lewis Bower în etapa a cincea pe circuitul de la Bucuresti.
Turul Romaniei, etalon turistic
Turul României a fost o platformă majoră pentru promovarea ciclismului și a peisajelor românești, beneficiind de o transmisie live pe Digi Sport.
Cursa romaneasca a fost o competiție plină de entuziasm, atât pe șosele, cât și pe marginea lor, unde spectatorii au jucat un rol crucial în crearea atmosferei.
De-a lungul traseului de peste 800 de kilometri, mii de fani de toate varstele, de la cei nenascuti pana la seniori, s-au adunat pentru a-i susține pe cicliști, în special în punctele cheie precum urcările dificile de la Sultan sau Paltinis și finish-urile spectaculoase de la Alba Iulia, Cristian sau Bucuresti. Atmosfera a fost una de sărbătoare, cu spectatori care fluturau steaguri, aplaudau și încurajau cicliștii pe tot parcursul competiției.

Clasamentul general, Tricoul Galben: Ilkhan Dostiyev, Davide Toneatti +1’11”, Lukáš Kubis +1’29”
Clasamentul pe puncte, Tricoul alb cu buline roșii: Lukas Kubis: 80 puncte, Lewis Bower: 78 puncte, Ivan Smirnov: 67 puncte
Clasamentul cel mai bun ciclist sub 23, Tricoul alb: Ilkhan Dostiyev, Jack Makohon +1’38”, Henri Johannes Appelbaum +2’20”
Clasamentul pentru cel mai bun catarator, Tricoul verde: Ilkhan Dostiyev: 22 puncte, Jack Makohon: 13 puncte, Emil Dima: 9 puncte
Clasamentul pentru cel mai bun ciclist roman, Tricoul Albastru: Cristian Raileanu, Andrei Carbunarea +21’39”, Iustin-Ioan Vaidian +21’39”
Clasamentul pentru cea mai buna echipa, Tricoul gri: Astana Qazaqstan Development Team, Rembe Pro Cycling Team Sauerland, Illes Balears Arabay Cycling
Turul României 2024 a demonstrat din nou că acest eveniment nu este doar o competiție sportivă, ci și o oportunitate de a promova turismul românesc și de a aduce comunități împreună pentru a celebra sportul