
Foto credit: Mattew Denis Piciu FB
Mattew Denis Piciu, un tânăr ciclist român de 22 de ani, membru al echipei Mentorise MLMSuperstars, a obținut rezultate remarcabile în acest sezon competițional, inclusiv o medalie de aur la Campionatele Balcanice de ciclism pe șosea. Deși nu și-a setat această competiție ca obiectiv principal, Mattew a reușit să transforme o provocare de final de sezon într-un succes de prestigiu, reconfirmându-și potențialul de a deveni unul dintre cei mai buni cicliști români. Prin acest interviu, realizat în exclusivitate pentru Cultură Sportivă, Mattew ne povestește despre momentele de glorie, sacrificiile și drumul său spre performanță în ciclism.
Victoria de la Campionatele Balcanice
Întrebat despre ce înseamnă această victorie pentru el, Mattew a declarat:
„Pentru mine, acest rezultat înseamnă mult. Spun asta pentru că este un semn clar că mă îndrept în direcția bună. Nu pot spune că a fost un obiectiv de la începutul sezonului, dar m-am motivat să mă pregătesc pentru acest rezultat fiind și ultima cursă a sezonului.”
Această declarație reflectă nu doar modestia, ci și profesionalismul unui sportiv orientat către evoluția sa continuă. Pentru Mattew, fiecare cursă reprezintă o oportunitate de a învăța, de a se testa și de a evolua în fața unei competiții de nivel tot mai înalt.

Turul Serbiei și Jeux de la Francophonie – Experiențe intense
Pe lângă Campionatele Balcanice, Mattew a participat la alte competiții internaționale, cum ar fi Tour de Serbie și Jeux de la Francophonie. Aceste curse au fost adevărate teste pentru el, mai ales că fiecare competiție aduce noi provocări. Dintre acestea, Turul Serbiei a fost cea mai dificilă:
„Turul Serbiei este o competiție care îmi place și la care am reușit să fac rezultate bune. În 2022, m-am clasat pe locul 8 în clasamentul general, având mai multe clasări în top 5 și top 10 în etapele individuale.”
Experiența de etapă și nivelul ridicat al echipelor participante l-au obligat pe Mattew să adopte o abordare strategică și să își adapteze tacticile pe parcurs.

Turul României – O cursă de rezistență
Participarea la Turul României a fost un moment important pentru Mattew, clasându-se pe locul 27, dintr-un total de 112 rutieri. Această competiție, cu echipe puternice și un traseu solicitant, a testat la maximum pregătirea sa fizică și psihică:
„Cel mai dificil moment a fost chiar prima cățărare din prima etapă. M-am simțit copleșit și m-am gândit la abandon, dar am continuat, iar a doua zi am reușit o clasare de care sunt mândru.”
Aceste provocări, întâmpinate cu tărie și perseverență, confirmă rezistența lui Mattew în fața greutăților și determinarea sa de a obține rezultate remarcabile.
Visuri și obiective
Unul dintre marile obiective ale lui Mattew este să participe la Campionatele Mondiale și Europene, competiții la care a debutat în acest an. Deși rezultatele nu au fost cele așteptate, experiența acumulată este neprețuită pentru cariera sa:
„Reprezentarea României la Campionatele Europene și Mondiale a fost o onoare. Sper să pot repeta experiența anul viitor, la categoria elite.”
Mattew își dorește ca într-o zi să poată reprezenta România și la competiții prestigioase, cum ar fi Turul Franței, un vis pentru orice ciclist profesionist. Până atunci, scopul său este să obțină rezultate în competițiile internaționale și să continue să crească ca sportiv.

Detalii tehnice și importanța echipamentului
Mattew este pasionat de aspectele tehnice ale ciclismului, iar echipamentul său este o combinație de tehnologie de vârf și inovație. Bicicleta sa este construită pe un cadru Yoeleo R11, echipată cu transmisie Shimano Ultegra Di2 și alte componente de înaltă performanță. Aceste detalii fac o diferență esențială în competiții, unde fiecare secundă contează.
„Fiecare mic detaliu este important când diferența între a câștiga și a termina în afara primilor 30 este de doar câțiva metri. De aceea, pasionează și partea tehnică.”
Pentru Mattew Denis Piciu, ciclismul este mai mult decât un sport; este un stil de viață care necesită dedicație, sacrificiu și o continuă autodepășire. Performanțele sale remarcabile sunt doar începutul unei cariere promițătoare, iar ambiția sa de a excela pe scena internațională îi inspiră pe toți cei care visează la succes în sport.
Printre cele mai importante rezultate sportive, atât la nivel național, cât și internațional, ale lui Denis Piciu se numără: cinci titluri de campion național, patru titluri de vicecampion național, câștigarea de patru ori a Cupei Naționale a României și clasarea în primii zece cicliști la curse internaționale precum Turul României, Turul Bulgariei, Turul Serbiei și Tour of Tai Yuan-China.
Interviu integral cu Mattew Denis Piciu
Felicitări pentru medalia de aur la Campionatele Balcanice! Ce înseamnă această victorie pentru tine?
“Mulțumesc! Pentru mine acest rezultat înseamnă mult. Spun asta pentru ca este un semn destul de clar ca mă îndrept in direcția buna si lucruri pe care le fac sau le-am făcut bine in pregătirea mea. Nu pot spune ca a fost un obiectiv de la începutul sezonului, dar când am aflat ca pana la urma aceasta cursa va avea loc, am fost motivat sa mă pregătesc si sa încerc sa fac un rezultat bun, fiind si ultima cursa a sezonului.”
Ai avut rezultate bune și la alte competiții internaționale, precum Tour de Serbie și Jeux de la Francophonie. Care dintre acestea te-au pus cel mai tare la incercare?
“Trebuie sa spun inca de la inceput ca au fost competitii care m-au pus la incercare mult mai tare decat acestea doua. Daca totusi ar fi sa aleg, probabil Turul Serbiei a fost mai dificil, pentru ca in primul rand este o cursa pe etape ceea ce presupune din start o abordare diferita fata de o cursa de o zi, iar in al doilea rand echipele prezente au avut un nivel mai ridicat.”
Cum ai descrie experiența ta la Tour de Serbie, unde ai avut mai multe clasări în top 10? Cum ai abordat acele curse?
“Nu am o explicatie pentru asta, dar recunosc ca Turul Serbiei este o competitie care imi place si in toate edițiile la care am participat am reusit sa fac rezultate destul de bune. In 2022 m-am clasat pe 8 in clasamentul general alaturi de mai multe clasari in top 5 si top 10 in clasamentul individual al etapelor, iar anul acesta speram chiar la mai mult de atat. Nu am reusit sa imi indeplinesc in totalitate obiectivul, dar cu siguranță a fost o experiență din care am avut de invatat.”
Anul acesta, în Turul Ciclist al României 2.2 te-ai clasat în primii 30 de rutieri, mai exact locul 27 din 112 rutieri care au luat startul, un rezultat promițător. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat pe traseu în timpul Turului Ciclist al României și cum ai reușit să le depășești?
“Turul Romaniei este întotdeauna o provocare pentru ca este o cursa cu nivel foarte ridicat, fiind prezente la start echipe foarte puternice. Pentru mine cel mai dificil moment trait in editia din acest an a fost chiar prima catarare din prima etapa. A fost un cumul de factori din cauza carora nu am fost la 100% in acea etapa, iar catararea respectiva, desi stiam de existenta ei vazand-o in cartea turului, tot m-a luat prin surprindere pentru ca judecand dupa grafic, nu ma asteptam sa fie atat de lunga si atat de abrupta. Au fost momente in acea etapa in care ma gandeam ca nu o sa reusesc sa termin sau chiar sa abandonez pentru ca nu ma simteam deloc bine. Ma bucur insa ca nu am facut-o pentru ca a doua zi, in etapa a doua, m-am clasat pe locul 14, loc cu care sunt multumit avand in vedere dificultatea finalului de pe catararea spre Paltinis. Apoi locul 7 din etapa a 4-a a fost probabil cel care mi-a adus si mai multa satisfacție.”
Se pare că ciclismul în Romania devine un sport din ce în ce mai popular. Cum ai simțit publicul în timpul Turului Ciclist al României? A avut vreun impact asupra ta?
“Într-adevăr, ciclismul este un fenomen ce capătă amploare in Romania si ma bucur ca sunt contemporan cu aceasta perioada. Este foarte placut sa vezi ca se dezvolta sportul pe care il indragim si cred ca ar trebuii cu totii sa ne aducem aportul incat miscarea asta ca aiba impact cat mai mare. Cat despre publicul din Turul Romaniei trebuie sa recunosc ca a fost un factor motivant, iar un moment care pentru mine a fost cu adevarat deosebit a fost trecerea peste catararea Sultanu, unde oamenii s-au adunat in numar foarte mare pentru a vedea spectacolul oferit de ciclisti pe acele rampe foarte abrupte.”
Cum a fost experienta de a participa la Campionatele Europene si cele Mondiale de sosea? Ce sentimente te-au cuprins?
“In primul rand faptul ca am fost selectat sa reprezint Romania la Campionatele Europene si Mondiale a fost o onoare pentru mine, in special la Campionatele Mondiale unde m-am aflat la prima mea participare. Desi am trait experiente foarte frumoase si am multe amintiri si povesti de acolo, trebuie sa recunosc ca am fost si sunt dezamăgit de rezultat. Spun asta pentru ca in ciuda faptului ca am mers acolo foarte bine pregatit din punct de federe fizic, au fost alte lucruri pe care nu le-am putut controla ce nu au mers in directia buna. Nu o sa intru foarte mult in detalii asa ca o sa spun doar ca la Campionatul European am avut o problema tehnica, mai exact pe o portiune de pavate in usora coborare mi-a cazut lantul si s-a intepenit intre cadru si angrenaj, iar pana cand am reusit sa rezolv problema eram deja mult prea in spate ca sa mai pot prinde plutonul in ciuda încercărilor mele. In Elvetia la Mondiale cel mai mare inamic a fost frigul si ploaia, lucruri care in mod normal ar trebui sa fie usor de manageriat cu echipamentul potrivit, doar ca aici a fost si problema. In orice caz, sunt recunoscator pentru experiența si sper sa o pot repeta la anul, la categoria elite.”
Cum arată o zi obișnuită de antrenament pentru tine, mai ales când te pregătești pentru competiții importante?
“Nu am “o zi obișnuită” pentru ca de multe ori nu pot avea o rutina constanta de cele mai multe ori din cauza studiilor, insa am un ideal despre cum ar trebui sa arate ziua perfectă de antrenament. Astfel de zile se intampla de cele mai multe ori atunci cand ma pregatesc pentru o competiție importanta sau in timpul cantonamentelor, iar toata rutina graviteaza in jurul antrenamentului. Imi place sa ma trezesc in jur de ora 8- 8:30, pentru ca nu sunt neapărat o persoana matinală, iau micul dejun, iar la ora 10 ies la antrenament. Cand ma intorc, primul lucru pe care il fac este sa iau masa de pranz, chiar daca de cele mai multe ori nu este literalmente la pranz din cauza duratei antrenamentelor, dupa care ma relaxez sau ies la o scurta plimbare pana la ora cinei.”
Consideram ciclismul un sport în care traseul este cel puțin la fel de important că destinația, traversezi peisaje minunate, locuri interesante și drumuri deosebite. Cum se simte din șaua bicicletei senzația, ai timp să te bucuri de împrejurimi?
“Într-adevăr ciclistii au acest privilegiu de a călători foarte mult si de a descoperi locuri noi, lucru care din exterior pare de neimaginat, insa nu de fiecare data reusesc sa se bucure cu adevarat de experienta pentru ca se afla acolo cu un alt scop, acela de a performa la capacitate maxima. Totusi, sunt si momente in care reusesti sa te detasezi de presiunea antrenamentului sau a competiției si sa te te bucuri de peisaj, iar aceste momente cu siguranta echilibrează balanța.”
Ai practicat atletismul de performanță, apoi ai făcut trecerea la ciclism. Ce te-a determinat să faci acest pas?
“Am practicat mai multe sporturi pana cand am descoperit ciclismul, nu doar atletismul, insa cred ca lucrurile care m-au atras cel mai mult au fost sentimentul de libertate si adrenalina pe care ciclismul ți-o ofera. In ceea ce priveste partea competițională, pentru ca am fost întotdeauna o persoană competitivă, mi-a placut ca este un sport individual, unde te poti afirma ca individ, dar in egala masura un sport de echipa care te invata sa colaborezi si sa iei decizii tactice impreuna cu colegii.”
Care sunt obiectivele tale pe termen lung în ciclism? Te vezi concurând la competiții majore internaționale, poate chiar la Turul Franței?
“Turul Franței este încă un vis neîmplinit pentru noi romanii si cu siguranță orice ciclist profesionist viseaza sa ajunga acolo, insa pana acolo mai sunt multe alte trepte de urcat, doar pentru a fi macar eligibil pentru participare. Fiind si eu ciclist, bineînțeles ca am dreptul sa visez, insa realist vorbind, in momentul de fata pentru noi si pentru mine ar fi o mare realizare sa reusim sa participam si sa obtinem rezultate la celelalte competitii internationale si cel mai important sa ne putem intretine si castiga existenta practicand acest sport. Cred ca asta este cea mai mare privocare si in acelasi timp, cel mai important obiectiv.”
Pentru că avem pasionați și practicanți de ciclism deopotrivă pe acest site, ne poți da câteva detalii tehnice despre bicicletele pe care le folosești în competiții? Ce cadru ai ales, ce tip de transmisie?
“Întotdeauna mi-au placut detaliile tehnice, asa ca o sa incerc sa nu ma lungesc prea mult. In primul rand o sa precizez ca sunt foarte norocos sa primesc aceste biciclete de la echipa, iar anul acesta am reusit sa cream un setup foarte bun cu ajutorul partenerilor nostri, de care sunt foarte multumit. Asadar, bicicleta are la baza un cadru Yoeleo R11, modelul de catarare al producatorului, pe care am montat o transmisie Shimano Ultegra Di2, iar plăcile standard ale angrenajului le-am schimbat cu unele de la Miche. Rotile sunt de asemenea Yoeleo, cel mai des folosind modelul de 50mm, împerecheate cu cauciucuri Continental GP5000 TLR. Folosesc o combinație de pipa si ghidon integrate de 38 cm, ce completează ecosistemul Yoeleo, iar poate cele mai exotice detalii ale bicicletei sunt de la Tri Peak de la care folosesc tot ce tine de rulmenți, de la rotitele schimbătorului, pana la BB si rulmenții roților, bineînțeles toti ceramici.”
Cât de importante sunt aceste detalii în ecuația competiției?
“Fiecare mic detaliu este important cand de foarte multe ori diferenta intre a castiga si a termina in afara primilor 30 este de doar cativa metri. Tocmai de asta ma pasionează si aceasta parte tehnica si spuneam mai devreme ca setup-ul pe care l-am creat in acest an mi-a placut foarte mult.”
Ce urmează pentru tine în viitorul apropiat? Ai competiții sau obiective specifice pe care le urmărești în acest sezon?
“Pentru mine s-a incheiat sezonul competitional in acest an, asa ca urmeaza o scurta perioada de recuperare, dupa care voi incepe pregatirea pentru 2025.”
Cât de important este suportul echipei Mentorise MLMSuperstars pentru tine?
“As vrea sa spun ca ajutorul pe care mi-l ofera este unul foarte mare, insa tot nu ar fi suficient incat sa exprime totul. Incepand de la oportunitatea de a participa la unele dintre cele mai bune curse internaționale, bicicletele, echipamentul si nutritia pana la stafful de suport si colegii care imi sunt practic a doua familie.”
Ce îți place să faci în timpul liber, atunci când nu te antrenezi sau nu concurezi?
“Perioada in care reusesc sa fac cele mai multe lucruri putin diferite de rutina zilnica este cea dintre finalul unui an competițional si începerea pregătirii pentru următorul. De obicei sunt cam 2-3 saptamani in care reusesc sa ies cu prietenii sau sa fac chiar si alte activități sportive care imi plac cum ar fi: sa alerg, sa inot sau sa merg pe munte, lucruri pe care nu le pot face in timpul sezonului.”
Cum îți găsești echilibrul între viața personală și cerințele acestui sport solicitant?
“De cele mai multe ori cred ca pentru un sportiv profesionist nu exista o limita clara intre viata peronala si sport. Pur si simplu este un stil de viata in sine, un stil in care trebuie in permanenta sa te gandesti ce impact va afecta in plan sportiv orice activitate pe care o faci. Bineînțeles ca si aici trebuie sa existe un echilibru, pentru ca nici încercarea de a fi perfect din toate punctele de vedere nu este sănătoasă.”
Consideram că ești un model pentru tinerii de astăzi. Daca ar fi să le dai un sfat celor care ar vrea să urmeze calea ciclismului (fie el amator sau de performanță), care ar fi acela?
”Va multumesc pentru asta! Cred ca fiecare ar trebui sa isi creeze si sa isi urmeze propria cale, pentru ca nu exista doua persoane identice sau pentru care sa funcționeze acelasi lucru. Totusi incurajez pe toata lumea sa faca in primul rand miscare, sa faca sport, iar daca au posibilitatea sa isi cumpere o bicicleta, sa o faca pentru ca nu vor regreta. De acolo vor descoperi siguri daca ciclismul este sau nu sportul pe care doresc sa il practice, iar daca este, lucrurile se vor aranja de la sine.”
Multumim frumos pentru amabilitatea de a sta de vorba cu noi si iti uram mult succes in viitor. Te vom urmari indeaproape.
Cu stima, echipa Cultură Sportivă (interviu realizat de Cosmin Agafiței si Ionuț Nedelcu)
“Multumesc frumos pentru invitație si sper sa ne reauzim cat de curand.”