
foto: news.sina.cn
La finalul unui sezon cu 8 victorii, Eduard Michael Grosu, unul dintre cei mai buni cicliști români din istorie, a vorbit despre succesele obținute în 2024, experiența competițiilor din China și tranziția spre noua sa echipă pentru sezonul 2025. Iată cele mai importante momente din discuția noastră!
Un sezon de succes în China
Cu 8 victorii însemnate în 2024, Grosu a trăit clipe memorabile, iar victoria din Macao a fost una cu totul specială: “Forma mea era foarte bună, iar coechipierii mei au lucrat perfect. Am reușit să înving foarte clar la sprint”.
Deși a participat la doar patru din cele 12 etape ale China League, Grosu a reușit să se claseze între primii zece la general și pe locul trei între cei mai buni cataratori. Experiența din China a fost pentru el o nouă provocare: “China League este o competiție diferită, care se desfășoară pe întreaga durată a sezonului, cu un clasament general complex”.
Cele mai dificile curse
Printre cele mai grele provocări ale sezonului, Eduard Grosu a menționat etapa de la Jiyuan și prima etapă din Tour of Three Gorges. Acestea au fost curse dificile datorită catarărilor lungi și solicitante, unde sportivul român a făcut o figură excelentă: “Am câștigat ambele catarări de categorie I și am preluat tricoul de lider”.
Colaborarea cu Machmaster-Incolor Cycling Team
Sezonul 2024 a fost marcat de o colaborare fructuoasă între Grosu și echipa Machmaster-Incolor Cycling Team. Atmosfera a fost una pozitivă, iar susținerea coechipierilor a contat enorm: “Am avut o echipă foarte omogenă, cu tacticile de multe ori făcute de către mine, iar în ultima cursă am reușit să urcăm trei sportivi pe podium”.

Echipa i-a oferit stabilitate și sprijin, iar această relație a avut un impact puternic asupra rezultatelor obținute în competițiile din Asia.
Tranziția către Huansheng – SCOM – Taishan Sport Cycling Team
Pentru sezonul 2025, Eduard Grosu a ales să facă pasul către noua echipă Huansheng – SCOM – Taishan Sport Cycling Team. Decizia a fost influențată de potențialul echipei și de perspectivele de dezvoltare: “Echipa are un buget solid pentru următorii trei ani, iar managerul este un fost rutier cu experiență vastă”. Calendarul competițional pentru 2025 va fi concentrat pe competiții din Asia Tour, cu obiectivul de a ajunge în top 3 între echipele continentale asiatice: “Focusul meu principal va fi Tour of Qinghai Lake, Taihu Lake și Hainan”.
Dezvoltarea ciclismului în România
Vorbind despre ciclismul românesc, Grosu a subliniat nevoia unor programe de susținere pentru tinerii sportivi: “Avem sportivi tineri cu potențial foarte mare, dar mulți sunt nevoiți să renunțe din cauza lipsei resurselor financiare. Un program de pregătire pentru juniori cu 50-60 de competiții internaționale ar fi mult mai benefic”.
Pentru Eduard Grosu, lecțiile din cariera sa de ciclist sunt nenumărate. De la sacrificiile făcute pentru performanță la forța mentală necesară pentru a rezista în competiții de elită, fiecare moment a fost o oportunitate de învățare: “Pe bicicletă înveți în fiecare zi ceva nou, chiar și după 25 de ani de pedalat”.
Mesaj pentru fani
La final de sezon, Eduard Grosu le-a transmis fanilor din România un mesaj sincer: “Le mulțumesc tuturor pentru susținere! În ciuda distanței, știu că sunteți mereu alături de mine. Tinerilor sportivi le doresc să fie perseverenți și să își urmeze visul, pentru că o zi bună în cursa potrivită îți poate schimba cariera”.
Eduard Grosu rămâne un model pentru generațiile viitoare de cicliști români, iar sezonul 2025 promite să fie unul plin de realizări și provocări pe scena ciclismului internațional.
Interviul integral, în continuare:
Salut Edi si multumesc foarte mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde la cateva intrebari despre performantele din 2024 si planurile de viitor pentru sezonul urmator.
Ai avut un sezon foarte bun în 2024, cu 8 victorii. Care dintre aceste succese a fost cel mai special pentru tine și de ce?
A fost un sezon bun, am concurat doar in China, clar victoriile nu se compara cu cele din trecut, insa este mereu o placere sa invingi in competitii. Victoria cea mai frumoasa a fost cea din Macao, forma mea era una foarte buna, iar coechipierii mei au lucrat perfect, si am reusit sa inving foarte clar la sprint.
Cum ți s-a părut experiența de a concura în China în acest sezon?
A fost ceva nou pentru mine, am mai concurat in China, prima data in 2014 cand castigam o etapa in Qinghai Lake (2.HC), insa China League este o competitie diferita, se desfasoara pe intregul sezon si exista un clasament general. Cu toate ca am participat la doar 4 din cele 12 etape, am terminat in top 10 la general si pe 3 la cataratori.
Care a fost cea mai dificilă cursă din acest sezon?
Au fost competitii dificile, deoarece majoritatea competitiilor au catarare. Cursa de la Jiyuan a fost una buna pentru mine, am castigat ambele catarari de Cat I, si am preluat tricoul de lider. La fel si prima etapa din Tour of Three Gorges, a avut o etapa doar de catarare, unde am terminat pe locul 5 al etapei si pe 4 la general dupa cele 3 etape, cu o victorie si un loc 3.
Cum ai descrie colaborarea ta cu Machmaster-Incolor Cycling Team? Ce impact a avut echipa asupra performanțelor tale din 2024?
A fost o colaborare foarte buna, drept dovada sponsorii principali vor intra intr-o echipa romaneasca pentru sezonul urmator si va ajuta la cresterea ciclismului in viitor. Eu personal am avut sustinerea staff-ului, colegii mi-au fost mereu alaturi atat cat au putut. A influentat mult, deoarece exista o presiune cand o echipa se infiinteaza pentru tine, dar cu rezultatele bune din China League si din restul competitiilor, am rasplatit increderea primita din partea lor.
Cum a fost atmosfera în echipă și cum te-au susținut coechipierii în cursele importante?
Atmosfera a fost una foarte buna, de la patron pana la maseur erau toti persoane tinere, sub 30 ani, scoliti in Anglia si cu o mentalitate foarte buna. Colegii m-au sustinut atat cat au avut capacitatea fizica, a fost putin mai greu la inceput sa le implementez ca o victorie este mai importanta decat doi sportivi pe podium, insa spre finalul sezonului am avut o echipa foarte omogena, cu tacticile de multe ori făcute de catre mine, sau luand anumite initiative pe cont propriu, iar in ultima mea cursa in China, am reusit sa urcam 3 sportivi pe podium, dintre care locul 3 a fost un sportiv chinez, nascut in ChongQing, orasul echipei.
Ce te-a determinat să faci tranziția către noua echipă, Huansheng – SCOM – Taishan Sport Cycling Team pentru 2025? Ce așteptări ai de la acest nou început?
In primul rand, faptul ca nu am reusit sa avem licenta Continental pentru sezonul urmator (ulterior am reusit sa pun de acord o echipa romaneasca si sponsorii chinezi, si au obtinut o licenta romaneasca). Echipa Huansheng are un potential enorm, managerul este fost rutier chinez participand cu Michelton Scott WT, are o experienta vasta, si este si directorul comercial al companiei de biciclete Pardus, ceea ce confera un plus bugetului echipei pentru urmatorii 3 ani. In teorie vom incepe in conpetitiile din Turcia, cu cateva etape de China League intercalate pana la Turul Turciei, apoi focusul meu principal va fi Tour of Qinghai Lake, Taihu Lake, Hainan.
Obiectivul echipei este acela de a termina cat mai sus in Asia Tour, ca si obiectiv fiind top 3-ul echipelor. Avand in vedere bugetul, faptul ca imi pot lua 2 sportivi alaturi, si calendarul UCI Asia Tour destul de bogat, am acceptat aceasta noua oportunitate. Exista o posibilitate, sa vedem echipa si in competitiile UCI din Romania, dar momentan asteptam o definitivare a calendarului Asia Tour.
Cum vezi dezvoltarea ciclismului în România? Ce schimbări ai dori să vezi pentru a sprijini generațiile viitoare?
Pe partea de sosea, cu toate ca actuala federatie face eforturi, nu vad o dezvoltare sistematica. Avem sportivi tineri cu potential foarte mare, insa, in momentul in care sunt nevoiti sa plateasca pentru a intra in o echipa medie-buna, nu o vad ca pe o dezvoltare a ciclismului, ci mai mult o sansa a individului de a-si arata potentialul. Sportivii de perspectiva si fara posibilitati financiare, sunt nevoiti sa abandoneze ciclismul pentru a se putea intretine. Din punctul meu de vedere, este mai benefic un program de pregatire pentru cadeti/juniori pentru un sezon intreg cu 50-60 competitii internationale decat organizatea unei competitii internationale, dar repet nu stiu acordurile si bugetele, este doar o opinie personala.
Care crezi că este cea mai mare lecție pe care ai învățat-o în cariera ta de ciclist până acum?
Lectii sunt multe, de la a nu renunta (dovada faptului ca am terminat Giro 2016 cu umarul dislocat si eram aproape de un podium de etapa), a sacrifica totul in favoarea performantei (faptul ca am stat plecat 60/70 zile de acasa, si am sacrificat familia), la forta mentala si deciziile luate in fractiuni de secunda. Pe bicicleta inveti in fiecare zi cate ceva nou, chiar si dupa 25 de ani de pedalat.
Pentru fanii tăi din România, ce mesaj ai vrea să le transmiți la sfarsit de sezon?
Le multumesc tuturor pentru sustinere, este mai dificil sa ma urmariti live pe alt continent, dar multumesc lui Puiu Ionel, cel care ii tine la curent pe pagina de fanclub, va doresc sarbatori fericite si cat mai multi km pe bicicleta. Tinerilor urmaritori si sportivi le doresc sa isi urmeze visul, si sa fie perseverenti, deoarece o zi buna intr-o cursa importanta, iti poate schimba cariera.