
Campionatele Mondiale de Ciclism pe Șosea UCI 2024 vor avea loc în Cantonul Zürich, Elveția, între 21 și 29 septembrie. Un moment unic în istoria evenimentului va fi faptul că, pentru prima dată, Campionatele Mondiale de Paraciclism pe Șosea vor fi organizate concomitent, într-un format combinat, aducând în prim-plan atleți de elită din ambele categorii.
După o ediție “super” a Campionatelor Mondiale de Ciclism UCI la Glasgow în 2023, unde toate disciplinele au fost reunite, competiția din acest an revine la formatul tradițional. Acesta este cel de-al 97-lea eveniment de acest tip, prima ediție datând din 1921, când s-a desfășurat doar pentru amatori.
Traseele și vedetele anului 2024
Campionii en-titre, Lotte Kopecky (Belgia) și Mathieu van der Poel (Olanda), vor încerca să-și apere titlurile în cursele de șosea la categoria elită. La probele de contratimp, Remco Evenepoel (Belgia) și Chloe Dygert (SUA) vor purta din nou tricourile curcubeu.
Traseul pentru contratimpul masculin pornește din Zürich Oerlikon și trece prin Dübendorf, cu o secțiune impresionantă de-a lungul lacului Greifensee, înainte de a se alătura traseului pe care concurenții de la feminin îl vor parcurge, pornind din Gossau. Traseul continuă către malul pitoresc al Lacului Zürich, cu finalul la Sechseläutenplatz, un loc emblematic din Zürich.
Cursa de șosea pentru bărbați va începe din Winterthur, situat la nord-vest de Zürich, în timp ce cursa feminină va avea startul în Uster. Traseul, de 27 km lungime, include două ascensiuni-cheie: Zürichbergstrasse și Witikon, oferind oportunități pentru atacuri decisive. Bărbații vor parcurge acest circuit de șapte ori, iar femeile de patru ori, cu finalul tot la Sechseläutenplatz.
Favoriții și dinamica competiției
Remco Evenepoel, câștigător al aurului la Jocurile Olimpice din Paris 2024, atât la contratimp cât și la cursa pe șosea, va fi urmărit cu atenție. La feminin, campioana olimpică Grace Brown (Australia) va concura în ultima sa ediție a Campionatelor Mondiale, iar Kristen Faulkner (SUA), câștigătoare la Paris în proba de șosea, promite o cursă plină de tactică și viteză.

O altă vedetă a competiției este Tadej Pogačar, aflat în căutarea *Triplei Coroane*. După victoriile sale din Giro d’Italia și Turul Franței, Pogačar ar putea deveni al treilea ciclist din istorie care câștigă cele trei mari competiții într-un singur an, alăturându-se legendarilor Eddy Merckx (1974) și Stephen Roche (1987). Slovenul va avea sprijinul compatriotului său, Primož Roglič, proaspăt câștigător al Vuelta a España, o combinație letală pentru orice echipă adversă.
Programul competiției
Competiția va începe pe 22 septembrie cu probele de contratimp individual, iar cursa de șosea pentru bărbați va avea loc pe 29 septembrie. Traseul pentru cursa masculină se întinde pe 273,9 km, fiind una dintre cele mai lungi curse din calendar, aproape de recordul Milano-Sanremo. Cu un total de 4470 de metri de cățărare, această ediție promite să fie una dintre cele mai dure din istorie.
România la Campionatele Mondiale de Ciclism pe Șosea 2024
România va fi reprezentată la această competiție prestigioasă de un grup talentat de cicliști la diverse categorii:
– Juniori Fete: Elisa Natalia Mare, Ana Elena Gheorghe (ITT si fond), Wendy Bunea (fond)
– Juniori Băieți: Horea Precup (ITT si fond), Matteo Tudurachi (fond)
– Elită Femei: Alexandra Cioclu (ITT si fond), Cătălina Cătineanu (ITT si fond), Raissa Costea (fond)
– U23 Bărbați: Mathew Denis Piciu (fond)
– Elită Bărbați: Iustin Vaidian (fond)
Staff-ul Romaniei este format din: Ovidiu Burghelea – Antrenor federal, Georgiadis Georgios – Antrenor, Marcel Gheorghe – Antrenor, Alexandru Stanese – Mecanic.
Sportivii nostri vor concura cu determinare, având șansa de a aduce rezultate importante pentru România.

Campionatele Mondiale de Ciclism pe Șosea UCI 2024 vor fi o competiție de top, desfășurată pe fundalul peisajelor elvețiene impresionante. Fie că suntem fani ai cicliștilor consacrați, precum Pogačar și Evenepoel, sau susținători ai noilor talente românești, acest eveniment va fi cu siguranță unul memorabil, oferind spectacol la cel mai înalt nivel.
Competitia va fi transmisa de Eurosport si MAX.
Programul competitiei si transmiunile MAX
Duminică, 22 septembrie
- Proba feminină Elite – contratimp individual: 29.9 km, 13:00 – 15:15
- Alexandra Cioclu 13:03:30
- Catalina Catineanu 13:21:30
- Proba masculină Elite – contratimp individual: 46.1 km, 15:45 – 18:30
Luni, 23 septembrie
- Proba masculină juniori – contratimp individual: 24.9 km, 10:15 – 12:30
- Proba masculină Under 23 – contratimp individual: 29.9 km, 15:45 – 18:30
Marți, 24 septembrie
- Proba feminină juniori – contratimp individual: 18.8 km, 9:30 – 11:30
Miercuri, 25 septembrie
- Ștafeta mixtă / contratimp pe echipe: 53.7 km, 15:00 – 18:30
Joi, 26 septembrie
- Proba feminină juniori – cursă pe șosea: 73.6 km, 11:00 – 13:00
- Proba masculină juniori – cursă pe șosea: 127.2 km, 15:15 – 18:15
Vineri, 27 septembrie
- Proba masculină Under 23 – cursă pe șosea: 173.6 km, 13:45 – 17:45
Sâmbătă, 28 septembrie
- Proba feminină Elite/U23 – cursă pe șosea: 154.1 km, 13:45 – 17:45
Duminică, 29 septembrie
- Proba masculină Elite – cursă pe șosea: 273.9 km, 11:30 – 18:00
Acestea sunt orele aproximative în funcție de desfășurarea evenimentului.
Mult succes reprezentantilor nostri si nu uitati sa ne urmariti pe Facebook pentru toate noutatile despre aceasta competitie si despre sportivii nostri!