
În această săptămână, în zilele de joi (27.02) și vineri (28.02) vom avea parte de etapa cu numărul 27 a Turkish Airlines EuroLeague, iar în acest articol vom trece în revistă cele mai importante 3 meciuri ale etapei.

EA7 Emporio Armani Milan – AS Monaco
De la ora 21:30, în direct din Unipol Forum, Milan, începe partida dintre Milano și Monaco, un meci echilibrat, în ciuda locurilor din clasament.
Statisticile echipelor
Milano se află pe locul 10, ultima poziție care accede în turneul de play-in, cu un record de 14-12. În propria arenă, echipa din Italia are un record pozitiv format din 8 victorii și 5 înfrângeri. Ultima partidă a milanezilor a avut loc în data de 6 februarie, când au reușit să se impună la limită pe terenul celor de la Zalgiris Kaunas, scor 89-87.
Milano au o medie de 85.5 de puncte înscrise pe meci, fiind pe locul 6 în ligă, și tot 85.5 puncte primite pe meci, fiind poziționați în coada clasamentului, pe locul 15. Se pot lăuda cu cel mai bun procentaj la aruncările de 3 puncte, 40%, și cu al doilea cel mai bun procentaj la aruncările libere, 83.4%.
Pe locul 4 îi regăsim pe Monaco, loc pe care l-au obținut după 16 victorii și 10 eșecuri. În deplasare păstrează la limită un record pozitiv format din 7 succese și 5 înfrângeri. Ultima partidă în Euroligă a francezilor a avut loc în data de 7 februarie, când au suferit o înfrângere drastică la 17 puncte contra Partizan, pe teren propriu, 69-86, stricându-le seria de 3 victorii consecutive în competiție.
Monaco au înregistrat până în momentul de față o medie de 86.5 puncte înscrise pe meci, clasându-se pe locul 4, și o medie de 82.8 puncte încasate pe meci, medie ce îi poziționează pe locul 8. La capitolul statistici, francezii se situează mai bine decât adversarii lor de astăzi, având a doua cea mai mică rată de turnover, 10.6, a doua cea mai bună medie de capace, 3, a treia cea mai bună medie când vine vorba despre intercepții pe meci, 7.2, și tot pe ultima poziție a podiumului se află și cu media PIR (Performance Index Rating), 99.3.
Statisticile jucătorilor
Pentru Milano, liderul din teren este fostul superstar din NBA și MVP-ul Euroligii din 2022, Nikola Mirotic, care și-a adăugat în statisticile carierei 18.3 puncte, 6.6 recuperări (4.6 defensive și 2 ofensive) și un PIR de 22.8 pe meci.
În echipa din Monaco bătălia este mai strânsă, Mike James și Alpha Diallo împărțind majoritatea statisticilor. Precum Mirotic, și James a avut parte de o aventură în liga nord americană și este câștigător de MVP în Euroligă, chiar sezonul precedent. În această ediție, James înregistrează medii de 15.3 puncte, 5.6 pase decisive și un PIR de 16.9 pe meci. Diallo are cele mai multe recuperări ofensive și totale, 1.8, respectiv 4.5, cea mai bună medie de intercepții, 1.3. și este cel mai eficient la aruncările din afara semicercului, 44.4%.
Meciuri directe
Cele două echipe s-au întâlnit de 7 ori, Monaco având un avantaj minim de 4 la 3. Ultimul meci direct dintre Monaco și Milano a avut loc chiar în runda inaugurală a acestui sezon, când, pe teren propriu, francezii au câștigat cu 93-80, eroul lor fiind Alpha Diallo, care a contribuit cu 20 de puncte, 5 reduperări și 4 pase decisive.

Paris Basketball – FC Bayern Munich
Cu începere la ora 21:30, pe Adidas Arena din Paris, vom asista la duelul dintre Paris și Bayern, la polul opus față de primul meci prefațat, deoarece în ciuda locurilor apropiate, specialiștii o dau favorită clară pe echipa din capitala Franței.
Statisticile echipelor
Paris se află pe locul 7, având 15 victorii și 10 înfrângeri, prima poziție care duce în turneul de play-in. Acasă, parizienii se descurcă excelent, câștigând 8 din cele 12 partide jucate în Adidas Arena. Ultimul meci în Euroligă a fost pe terenul italienilor de la Virtus Bologna, unde s-au impus cu 83-77.
Echipa din Paris înregistrează 85.4 puncte marcate pe meci, fiind a 7-a cea mai bună medie, și 84.6 puncte primite pe meci, poziționându-se abia pe poziția 14. Cea mai demnă de lăudat statistică este cea a ratei de turnover, fiind cea mai mică din întreaga ligă, 9.9. Sunt clasați pe locul 2 la media recuperărilor ofensive, 12.3, și pe locul 3 la recuperările totale.
Bayern se situează pe locul 6 în Euroligă, prima poziție care accede în rundele eliminatorii, având un record de 16-10. În deplasare, germanii au un record negativ format din 5 victorii și 8 înfrângeri. Echipa din Munich este în mare formă, au 4 victorii consecutive, ultimul succes venind în propria arenă contra ASVEL, scor 76-67.
La fel ca în jocurile din deplasare, și diferența punctelor marcate și încasate este una negativă pentru Bayern. Au reușit să marcheze în medie 86.1 de puncte pe meci, fiind în primele 5 echipe din ligă, dar au încasat 86.3 puncte pe meci, ceea ce îi clasează pe a 16-a poziție din totalul de 18 echipe. În top 3, bavarezii sunt prezenți la eficiența aruncărilor libere, acolo unde conduc liga cu o medie de 83.9%.
Statisticile jucătorilor
Paris au un adevărat lider pe teren, prin prezența lui T.J. Short, care de când este la echipa din Franța a reușit să câștige atât trofeul FIBA Champions League, cât și EuroCup. În ambele turnee a fost ales cel mai bun jucător al Final Four și al competiției, a fost selectat în prima echipă și anul trecut în EuroCup a fost cel mai bun pasator al competiției. Iar în primul lui sezon de Euroligă, are medii de 18 puncte, 7.3 pase decisive, 1.1 intercepții, 41.9% la aruncările de 3 puncte și un PIR de 22.6 pe meci.
Bayern este condusă de Devin Booker, care a revenit în 2023 la echipa din Germania, după ce în perioada 2016-2019 a reușit să cucerească 2 campionate și o Cupă a Germaniei. Sezonul precedent și-a mai adăugat în palmares încă un trofeu intern și o cupă. Acesta are cel mai bun PIR al echipei, 16.7.
Meciuri directe
Fiind primul sezon al Parisului în Euroligă, singurul meci direct se până acum a avut loc în etapa a 4-a, atunci când Bayern s-au impus pe teren propriu după un spectacol ofensiv al celor două echipe, scor 109-107. În acel meci, germanii au avut 3 jucători cu peste 20 de puncte, cel mai bun marcator fiind Carsen Edwards (32), cele 22 de puncte și 9 pase decisive ale lui Shorts fiind insuficiente pentru a obține victoria.

Real Madrid – FC Barcelona
Probabil cel mai așteptat duel al acestei runde va fi cel dintre Real Madrid și Barcelona, care va avea loc în Movistar Arena, de la ora 21:45.
Statisticile echipelor
Real Madrid încă nu se regăsește în acest sezon din Euroligă, fiind în afara locurilor de play-in, chiar pe locul 11, cu un record neutru format din 13 victorii și tot atâtea înfrângeri. În propria arenă joacă foarte bine, având doar 4 înfrângeri în cele 13 partide disputate în Movistar Arena. Ultima lor partidă a fost în data de 6 februarie, atunci când au cedat pe terenul turcilor de la Fenerbahce, scor 67-78.
Au reușit să marcheze în medie 84.5 puncte pe meci, fiind la jumătatea clasamentului, pe locul 9, și au încasat 82.5 puncte pe meci, fiind situați mai bine, pe locul 6. Madrilenii sunt cei mai buni din ligă la capitolul recuperări defensive și totale, cu medii de 26.4 și 36.6 pe meci, și la eficiența aruncărilor de 2 puncte, cu 59.6%.
Barcelona se află pe locul 9, cu 14 victorii și 12 înfrângeri, având același record cu locurile 8 și 10. În meciurile din deplasare au un record negativ format din 6 victorii și 7 înfrângeri. Ultimul meci în Euroligă l-au disputat în 7 februarie, când au pierdut la 2 puncte pe teren propriu împotriva lui Olympiakos, scor 88-90.
Catalanii au înscris în medie 87.1 de puncte pe meci, fiind a doua cea mai bună medie din întreaga ligă, dar au încasat 84.1 de puncte pe meci, medie care îi poziționează pe locul al 11-lea. Barcelona se situează pe prima poziție când vine vorba de intercepții, având o medie de 7.5 pe meci, și pe locul 2, la pase decisive, cu o medie de 20.7.
Statisticile jucătorilor
La echipa din Madrid, Facundo Campazzo și Walter Tavares își împart în mod egal cele mai importante statistici. Legenda albilor, Facundo Campazzo, care a cucerit 2 trofee de Euroligă în 2015 și 2018, conduce echipa la media PIR (19.6), paselor decisive (6.9), intercepțiilor (1.1) și la eficiența aruncărilor libere (89.7%). Walter Tavares, de când a venit la Real Madrid a câștigat de 2 ori Euroliga, a fost ales MVP-ul Final Four în 2023, de 3 ori în prima echipă a turneului, de 2 ori în a doua echipă, de 3 ori cel mai bun jucător defensiv, a fost de 6 ori liderul la capace și se află pe prima poziție în istoria Euroligii la acest capitol al capacelor. În acest sezon își adaugă la statisticile carierei medii de 2.7 recuperări ofensive și 7.4 totale, 1.4 capace și o eficiență impresionantă la aruncările de 2 puncte, 75.4%.
Jucătorul cel mai în formă de la Barcelona este Kevin Punter, care este la primul sezon în echipamentul catalanilor. Are medii de 16.5 puncte, 1.2 intercepții, eficiență 92% la aruncările libere și un PIR de 16.1 pe meci.
Meciuri directe
Din 2000 până în prezent, cele două echipe din Spania s-au întâlnit de 37 de ori, Real Madrid având avantajul minim, cu 19 victorii. Ultima partidă directă a avut loc în 28 noiembrie, când au fost nevoie de 2 reprize de prelungiri pentru a se decide un câștigător. Meciul s-a jucat în Palau Blaugrana, unde Barcelona a cedat în fața propriilor suporteri cu scorul de 97-90. Tavares (24 puncte, 18 recuperări) și Campazzo (18 puncte, 10 pase decisive) au reușit câte un double-double, dar cel mai bun marcator al meciului a venit din tabăra catalanilor prin Punter, care reușea 27 de puncte.
Etapa completă:
